måndag 29 juli 2013

När man ska göra gott av potatis

I dag har jag inte gjort något nyttigt, bara varit. Mannen var på jobbet fast det är sommarlov och solsken. Det blev inget dopp i dag trots att det har varit hett och trots att grannen tipsade oss om en väg ner till ån som ligget ca 30 m från oss. Varför har vi inte badat där...jo, för vi måste korsa järnvägen och det känns lite småförbjudet....sån är jag.

Nu i kväll gjorde jag min favoritpotatissallad. Superenkel och inte så mäktig som den köpta lätt kan bli och dessutom är den bra för oss som är laktosintoleranta.

Så här gör jag:

Jag hackar rödlök och/eller purjolök beroende på vad vi ska äta till (om det är lax använder jag purjo), i dag fick J bestämma och det blev olika sorters korvar på menyn.
Jag blandar också i kapris, helst de stora och gräslök från trädgården.
I dag fick några körsbärstomater också åka i eftersom vi hade några ensamma kvar i kylen. Det bästa är att man kan helt enkelt blanda i det man vill, i bland tar jag i fetaost och oliver.




Fatet är grekiskt, det har jag köpt på Samos för tio år sedan.


När jag blandat allt "grönt" lägger jag i varm (delad) potatis över det gröna. Det är viktigt att den inte har kallnat. Sedan är det dags för det gottiga, dressingen.

Dressing:

Dressingen består av balsamvinäger/balsamico, olivolja, dijonsenap, flytande honung, vatten och peppar. Börja med att blanda vinäger och sena än balsamvinäger.
Tillsätt olivolja under omröring / vispning. 
Honung och vatten tillsätts efter smak beroende på hur stark och hur sött dressingen ska vara. Tänk på att balsamico är sötare.
Avsluta med peppar och ev. salt. 
Slå drygt halva dressingen över den varma potatisen och låt den sugas in i potatisen. Innan servering hälls resterande dressin i. Blanda runt och njut.

Tyvärr blev kortet på den färdiga potatissalladen suddig. Det här potatissalladen är från tidigare i sommar och saknar tomater
Den lilla tycker inte om potatissallad och fick kokt potatis i en rosa hjärtgratängform och tänk vad det blev gott med potatis. Hon klämde tre potatisar med ketchup och gurka, hon som annars äter allt på tallriken utom potatisen.

Ha det gott i värmen! Jag såg på klart.se att det ska bli molnfritt och 31 grader till helgen. :-)

Kram på er!

lördag 27 juli 2013

Vilken urladdning

Oj, vad det har regnat och åskat. Vi hann precis hem från vårt kvällsdopp, det var skönt i vattnet, någon sa att det är ca 26 grader i vattnet. Vi hade dörren öppen och regnet kom på tvären in i vardagsrummet. Mattan blev blöt och när jag stängde dörren fick jag en dusch. Barnen tjöt av skratt och den lilla började att ta av sig kläderna och skrek "Tjoho! Vi kan duscha i vardagsrummet, vi kan duscha i regnet" Hon fick nöja sig med att duscha i badrummet. Nu är luften lättare och friskare och solen skiner igen.

I dag har jag fått gjort mig lite fin, vi haft familjemiddag hos mina föräldrar. Min bror och hans sambo är hemma på besök. Vi åt grillat och friterat, jättegott. Till efterrätt åt vi frusen cheesecake men vi hann nästan inte ta fram den ur frysen innan den blev mjukglass.




Är jag så här skrynklig?????

Jag sitter här framför tv:n och tittar på Sommarkrysset, vilken fin röst Loreen har, vacker och ren. Den stora har ritat en egen kryssplan och försöker hänga med. Nu ska jag göra henne sällskap. 

Trevlig kväll!




fredag 26 juli 2013

Hotellmys och dans med Mojje

Hejsan!

Vi har varit på en liten minisemester. Jag måste erkänna att det var lite för varmt för att åka på en icke-badsemester. Barnen var jätteduktiga i hettan, det var tokvarmt, ca 31 grader ute. Vi var på barnfestival i Eskilstuna och åkte karusell, hoppade i hoppborgar och dansade till Mojje. Svetten rann på både barn och föräldrar. Mojje var riktigt underhållande och fick både stora och små att dansa och hoppa. Barnen fick med sig en autograf, en bok skriven av Mojje, hans cd-skiva och en stor kram därifrån.



E är en fin stad, speciellt Munktellstaden /-torget, med vattnet nära "allt". Jag fick "Medelhavskänsla"  av värmen, folket, hotellet och matoset. Vi satt ute vid vattnet och åt till sent på kvällen. I vanliga fall äter jag inte speciellt mycket kött och jag måste nog säga att det luktade bättre än vad de smakade och dessutom är inte mat på planka min grej. Mannen var nöjd med både dippsåserna och sina lammracks och så här efteråt när jag ser på bilderna tycker jag att Js mat ser godare ut.




När vi åkte hem stannade vi till vid Parkenbadet och svalkade oss. Det blev inget besök i Parken Zoo, det var för varmt, barnen frågade inte ens efter det. Vi plaskade runt i tre timmar innan vi satte oss i den stekheta bilen och åkte hem. Alla var nöjda med badet, den stora tränade på att flyta med gott resultat. Målet är att slippa simskolan. Det var en trött och varm familj som kom hem till ett ännu varmare hem, det hjälper inte att ha korsdrag. I skrivandets stund är den lilla jättetrött och nära att" krascha". Hon ligger på golvet och gråter över en trasig ballong, det är verkligen dags att natta kudden.

Nu ska jag göra en cheesecake tills i morgon och dricka lite vitt.

Må så gott!

Kramar

onsdag 24 juli 2013

Sol och nysmält ost

Hej!

Vilken värme vi ha just nu! I går var vi hos bekanta och fick god mat och dryck. Vi satt ute på deras veranda till klockan närmade sig midnatt, det var varmt och mysigt med alla tända ljus. Till slut kom vår lilla tjej och sa att hon längtade hem till sin säng och då var det dags att åka hem. Den stora sa att det var "attvaraupperekord" och i morse tog de sovmorgon till halv nio, det är också rekord.





Jag fick en jättegod drink i går, blandad på Absolut Hibiskus, Schweppes och tranbärsjuice. Den var inte för söt utan bara läskande.

Jag skrev i tidigare inlägg att tallen äntligen är borta. Det blev ljust, barrfritt och varmt på vårt trädäck. Det gick smidigt för killen att klättra och såga ner den, dock var det inte helt problemfritt. Under arbetets gång sa det KRASCH! och det bokstavligen flög plastbitar och tallgrenar. En stor gren hade åkt genom vårt tak på uterummet och som det lät trodde jag att hela tallen hade landat på uteplatsen, tur att vi inomhus. Vi fick nya fina rena delar till taket, så nu i efterhand kanske det var synd att inte hela plasttaket blev förstört.

Nu till lite onyttigheter. Visst är det gott med ost, speciellt smält ost. Tänk att så enkelt som lite smält ost kan göra så mycket. Nu ska jag avnjuta min toast ute i kvällssolen och titta på våra duktiga tjejer. Heja Sverige!


Kramar

måndag 22 juli 2013

Open Art Kids

Hej!

Vi har varit på en liten utflykt. Vi har besökt Open ART i Örebro. Över 90 konstnärer från hela världen visar upp sina verk på olika platser i Örebro, inne i gallerier, ute i grönområden och på torg. Barnen var i fokus så vi valde Open Art Kids som är en guidad rundtur/visning vid slottet och dess park. Turen avslutades i Skaparverkstadent. Temat för dagen var lila. Den lilla hade full koncentration och målade en lila rymdraket. Vi rundade av dagen med lunch på Stallbacken, mysigt.

 Jag har alltid tyckt att det är vackert att slottet ligger centralt och omgivet av vatten.


Detta konstverk är gjort av plast och håller för tre personbilar. Om man vågade fick man ta sig en promenad över. Tyvärr hann vi inte det......
 

Den äldsta: "Jag förstod att det var en kille som gjort det här, en tjej skulle ha gjort något vackert och fint - inte något äckligt."

Den yngsta:" Vad äckligt! Om man ska kissa i vatten måste det var i havet, eller hur mamma" Vad svarar man på det?




Den heter "Rymdraketen Moroten och rymdraketbäbisen Äpplet".



Min lunch.

I dag föll hó, tallen. Inte helt problemfritt. Jag berättar om det i morgon, nu ska jag äta lite onyttigheter.

Kram






     

söndag 21 juli 2013

Frapino smaksatt med vaniljglass

Hej på er!

I dag har det varit varmt. Badvarmt. Tyvärr drack den lilla upp halva sjön när vi badade senast. Hon kastar sig i vattnet och simmar runt och tokskrattar av glädje, vilket gör att det blir en hel del "kallsupar". Det jag försöker komma fram till är inte att det inte finns något vatten kvar i sjön utan att hennes lilla mage inte är i form av all sjövatten och måste avstå från bad i några dagar. Som tröst har vi tappat upp ljummet vatten i vår uppblåsbara lilla "plaskpool", nu trängs både den lilla och den stora i ca 25 cm högt vatten. Själv satt jag med fötterna i vattnet och drack en iskall Frapino smaksatt med vaniljglass. Barnen fick jordgubbsmilkshake.



Så här gjorde jag min Frapino:

Jag låter min man göra en dubbel espresso, varför? Jo, för att jag tycker att det är lite "bökigt" och kladdigt att "packa" kaffepulvret och rengöra "det där kaffepulvret ligger i". Efter det kyler jag espresson med två isbitar. Det måste vara espresso, bryggkaffe smakar blä. Ska det vara bryggkaffe använder jag nymalda kaffebönor med smak av Irish Cream, det finns i nästan alla kaffe och tebutiker.
 Sedan mixar jag vaniljglass tillsammans med ca 3/4 dl mjölk, det beror på hur tjock konsistens och hur mild smak jag vill ha den. Mängden glass beror på hur sugen jag är på glass :-). Jag tillsätter en tesked vaniljsocker och häller allt över kaffet. Det blir supergott, svalkande och uppiggande. 
Jag vet att många kaffedrickare har svårt för kallt kaffe, min man avskyr det och trots att han vet att han inte tycker att det är gott så måste han smaka en klunk av min....varje gång....(?) Guldfiskvarning?

Trevlig kväll!

Kramar

lördag 20 juli 2013

Grattis mamma!

Hej!

Av någon konstig anledning (jag själv) varken sparades eller publicerades mitt inlägg i går. Jag gör ett nytt försök i dag.

Vi har grattat min mamma, hon har fyllt år. Jag och barnen började dagen med att baka jordgubbspaj med kolasås, den jag visat i tidigare inlägg. Jag fick inviga min nya fina form, dock var den inte den bästa till denna paj. I fortsättningen ska jag hålla mig till min kära vän, springformen. "Den lilla ville ha maskgrädde" och så fick det bli. Efter det var det nagelmålning, lockning av hår och finklänningarna på. Vi hade bestämt med pappa att vi skulle överraskade min mamma och ta med henne på lunch i vår lilla stad.

Efter maten tog vi en promenad på strandpromenaden. Jag glömmer bort att vår lilla stad faktiskt har sina vackra platser. Jag glömde också (som vanligt) att ta kort. Precis innan vi skulle åka hem tog jag några kort, tyvärr blev andra personen med på många av korten, vilket gör att jag inte vill publicera dem här på min blogg. Vi avslutade firande med att kalasa på jordgubbspajen hemma hos oss.

Vår lilla stad med sin lilla sjö och sin lilla turistbyrå.

"Gräddmaskar"


GRATTIS MAMMA!

Kram på er!

onsdag 17 juli 2013

Frossa i pastell

Hejsan!

Jag har fått hem lite nytt poslin.......i pastell. Om någon hade sagt till mig för fem år sedan att jag skulle fylla mitt hem med pastellfärger hade jag skrattat. Jag har varit med om "pastelltiden" och hunnit tröttna på den. Vem har glömt tiden med "pufflugg", blå mascara och rosa cyklar med vita bockstyren (själv hade jag en i mintgrönt). I vårt förra hus var det ekmöbler, rostfritt och färg på väggarna som gällde, det passade huset mer än mig. Hur som helst, serien heter Cream och den är handmålad.

Håll i er! Nu blir det en kavalkad av porslin i pastell.










Nu ska jag bara försöka få in dem i mina glasskåp, de börjar bli fullt överallt.

Det blir en lugn kväll, vi har precis tagit ett kvällsdopp tillsammans med myggen. Så fort solen försvinner från badplatsen kommer myggen. Nu sitter barnen nyduschade, mätta av pizza och tittar på "sommarlov". Själv får jag äta rester, pasta med köttfärssås. Efter det ska jag titta på alla duktiga seriösa "grillmästare" på tv 4.

Vi ses! Kram


lördag 13 juli 2013

Hos Pettson och Findus

Hejsan!

Vi har varit på en liten utflykt till Katrineholm och besökte Julita gård som tillhör Nordiska Museet. Jag fick tips av en arbetskamrat, M. Tack för tipset M!

Vi packade i barnen åksjukepiller och bilen med bananer, vatten, pizzabullar och cd-skivor. Efter att ha lyssnat på Lollo och Bernis sånger på alla nordiska språk i bilen i över en timme var vi framme och solen stekte från en klarblå himmel, härligt. Det var en trevlig dag med mycket att se. Barnen tyckte bäst om Pettson och Findus gård. De lekte lekar med Findus och var på Muckeljakt. Under jakten fick de bland annat lära sig att källsortera och hur man planterar växter. Den stora lyssnade uppmärksamt medan den lilla tröttnade efter tio minuter och gick tillbaka till Pettsons hus och lagde mat. Vi  tittade också in i Skansenstugorn och Skansenmuseet där vi fick titta in i löjtnant Arthur Bäckströms hus. Vi avslutade i "lekrummet" som var ett gammalt sädeshus, där lekte barnen i en gammal lanthandel och mjölkade en ko.

Hemma hos Pettson och Findus

 
Som ni ser på kons juver så är det dags att mjölka.
Det fixade de lilla.

När vi skulle åka hem ville barnen åka i mormor och morfars bil. Det var två trötta barn, den lilla somnade efter fem minuter. Det var en jättebra utflykt för barnen och det fanns många utställningar för oss vuxna. Hade mannen fått bestämma hade vi nog fortfarande gått bland alla utställningar.

Kram

onsdag 10 juli 2013

Pysseldag

Hej på er!

I dag är det "tråkväder. Det är kallt, mulet och blött i gräset efter nattens regn. Vi har varit inne hela förmiddagen och pysslat, vi har gjort studsbollar och suddigummin.

Först valdes färgen ut till sudden, de tillverkas av en lera som knådas mjukt och trycks ner i en form eller formas efter egen design. Den lilla ville använda formarna och den stora gjorde egna. När de tryckts ut i plastformen ställde vi den i frysen för att lättare få loss dem innan de bakas i ugnen. Massan till studsbollarna är ett grovkorningt pulver som hälls i formar och doppas i vatten, då sväller kornen och blir en geléklump. :-)


 

Det var en låååång väntan för en fyraåring. Först skulle formen doppas 5 min i vatten, sedan torka/vila 15 min innan de kunde öppnas och tas ur formen och till sist torka ytterligare i 10 min innan de kunde studsas. "Leran" till sudden skulle vila i frysen i 20 min, ugnsbakas i 10 min till och svalan innan de blir suddvänliga.






Här är resultatet, de studsade hyfsat högt. På bilden nedan har en sudd smugits med på fotograferingen.





Resultatet blev fint, för fina för att sudda med enligt båda barnen, så nu ligger de fint inlindade i "prasselpapper" i en skokartong. :-)

Nu leker båda barnen med kompisar så både jag och mannen sitter framför skärmen.

Trevlig dag!

Kram

måndag 8 juli 2013

Hjärta av Lobelia

Hej!

Visst är det skönt med ljumna sommarkvällar? I dag satt vi ute länge och njöt av kvällen på nysåpat trägolv, det luktade gott. Vi har flyttat våra utemöbler runt hörnet på vårt trädäck och kan nu njuta av kvällssolen. Vi grillade med amerikansk toutch, rökigt, sött och fett :-).

Nu njuter jag inte lika mycket. J tittar på en skräckfilm och det klarar jag inte av. Jag vet att det "bara är film" men jag blir stressad och har svårt att släppa handlingen lång efter att filmen är slut. Jag blir stressad bara av att höra ljuden. Tacka vet jag romantiska "feelgod-filmer".

Vi har varit på en liten utflykt till grannkommunen för att bada. Till vår besvikelse, eller rättare sagt barnens, fanns det ingen riktig badstrand. Det var sandbotten men ingen strand att gräva i, varav min yngsta till slut suckar och säger "men mamma vad ska jag göra nu". Vi åt vattenmelon, sallad och åkte sedan till mina föräldrar och fikade. Det blev en trevlig dag i solen trots brist på sandstrand På lördag ska det visst bli 27 grader varmt, sköönt!

Minns ni att jag planterade blommor i en gammal zinkbalja? Så här blev resultatet. Ett hjärta. Av Lobelia. Inte som jag tänkt mig men.....annorlunda.


Nu ska jag hålla för öronen och prata med min man. Det blir inte alls lika läskigt att se en skräckfilm utan ljud - bara jobbigare.

Kramisar




lördag 6 juli 2013

Blått, blått och blått

Hejsan!

Vill önska er en trevlig kväll!

Blå himmel, blåa nagla, blått pärlarmband och blå klänning.....Så blir det om den lilla får bestämma. Hon vill vara fin, det är ju lördag.




 

I dag har magen varit snäll och inte bråkat/gjort ont. Vi har försökt att var ute i solen så mycket som möjligt. Mina föräldrar har varit här och förmiddagsfikat på jordgubbspaj med lemon curd. Jag tycker att det är svårt att använda citron i bakverk, det blir lätt rengöringsmedelssmak. Jag tror att det sitter i sedan jag var ung och sommarjobbade inom hemtjänsten. Alla äldre hade Ajax med citrondoft. :-)

I kväll har vi lovat den stora att få vara uppe och titta på Sommarkrysset. Mannen sitter och smålider och tycker att det börjar bli tröttsamt. Själv tycker jag att det är ett alldeles för långt program, en och en halv timme...

I morgon blir det picknick....om vädret vill.

Trevlig kväll i solen!

Kraaaaaaam!!!