torsdag 31 oktober 2013

Bu!

Hej på er! I dag är det läskigt hela dagen.

Firar ni Halloween? Vi firar lite lagom med; god mat och dryck, nya frisyrer, halloweenpyssel på biblioteket, orange halloweencupcakes, klänning till middagen, tänd pumpa (av keramik) på trappen, spökgodis och spöken runt knuten. O, vad mycket det ser ut i text.

Vi började dagen med att alla utom den stora klippte håret, den lilla har gula stjärnor på sidorna och röda hjärtan i luggen. Själv klippte jag av drygt en decimeter, det behövdes, nu fattas bara lite färg som döljer mina visa (gråa) hårstrån.

Vi hann också med att pyssla på biblioteket innan lunch. Barnen tillverkade collage av tidningsurklipp, de arbetade med stor entusiasm och koncentrationen var på topp. Det var svårt att få med dem hem. Den stora sitter här bredvid mig och gör fler vackra konstverk av mina inredningstidningar (?).

Jag skickade en halloweenhälsning till fina K och hon tycker att jag har åldras....förstår inte riktigt vad hon menar? Jag tycker att bilden är fin, mitt rätta jag kommer verkligen fram, lite synd att jag inte fotade när jag tindrade (lyste) med ögonen......

Bilden är fotat från en lokal affär, ni som bor här i den lilla staden har säkert hälsat på den nu i veckan  :-).
Jag kan inte låta bli att citera min lilla. Vi diskuterade vad Halloween är. Jag försökte förklara att det kan komma barn till oss, utklädda i läskiga kläder och att de vill ha godis. Jag förklarade vidare att om de inte får godis kanske de busar med oss. "Mamma hur ser de ut? Är de godistjuvar? Om vi inte ger dem mitt godis blir de inbrottade tjuvar! Och inbrottade tjuvar är bland det läskigaste jag vet""

Trevlig Halloween!        Kram

tisdag 29 oktober 2013

Ljus i mörkret från hög av räkningar

Hej på er!

Trevligt med gästbloggare!

Hur har er dag varit? Här har det regnat och regnat. Mina föräldrar var här på eftermiddagen och vi fikade på den lillas goda bullar. De hade till barnens förtjusning med sig varsin påse Friends Lego. Nu på kvällen har det lekts och byggts (om).

I dag är det "betala räkningar-dagen" och då gäller det att hitta andra positiva saker. Jag "kör" lite ljus och en stor fin påse Polly med smak av Ahlgrens bilar, då blir humöret stabilt trots sinande kassa.


När jag har börjat att äta, har jag svårt att sluta. Tur att de tar slut.


Lite höstbilder från vårt kök.




Nu ska jag och den stora städa undan allt Monster Highpyssel från köksbordet. Tänk att så fula och hemska figurer har blivit så populära. Den stora vill till och med ha en Monster H docka trots att hon är för stor för att leka med "barbiedockor". Ett Wii-spel med Monster High står också högt på önskelisten, vi får väl se om tomten har några kvar på lagret. Kanske är de slut....

Nu ska vi titta på Äntligen hemma. 

Kram på er!

En liten fin stor gästbloggare tittar in

Hej!

Jag är den stora tjejen och jag gästskriver på mammas blogg. Jag och min lillasyster har höstlov. 
I lördags var jag på kalas. Jag tycker om att måla och dansa. Jag tycker om att måla Top Model.
I morgon ska jag till morfar och mormor, det ska bli kul.





Hej då!


söndag 27 oktober 2013

Storsortering och bullbak

Hej på er!

Det är fortfarande gråmulet ute och vi har passat på att storsorterat den lillas rum. Oj, vad saker vi kastade, allt från teckningar (jag har insett att jag inte kan vara nostalgisk och spara alla) till leksaker. Det blev mycket plats i lådorna. Den lilla sa "nu kan tomten köpa mycket julklappar för nu får jag plats med många saker i mina lådor". Efter några minuters tystnad fortsatte hon: "fast en kattunge bor ju inte i en låda, den ska ju sova i min säng......Nu fick "tomten" problem!

På eftermiddagen bakade jag och den lilla bullar, nu luktar det nygräddade bullar i hela huset.





I dag är det en bra söndag, söndag innan en hel veckas ledighet. I morgon ska vi röja lite ute och inne sedan ska vi njuta av att vara lediga. Kanske åka en sväng till Ikea och titta på en soffa, ett soffbord och få en försmak av julpynt. 

Trevlig söndag!

Kram




lördag 26 oktober 2013

Tröstbrownies

Hej!

I dag har det regnat och regnat, det är mörkt och det känns som att det är kväll hela dagen. Den lilla väckte oss alla klockan sju i morse och det är faktiskt sovmorgon. I vanliga fall brukar hon vakna runt halv sex och det är INTE sovmorgon.

Den stora är på kalas och mannen och den lilla leker med Pet Shops. Det är intressant att lyssna på dem. Vi har en liten bestämd dam, hon bestämmer allt, vilket djur han ska vara, vad den ska heta, säga, gå, äta och tänka. Egentligen skulle hon kunna leka alldeles själv.

I dag blev det "jag vill också gå på kalas-fika" =  "tröstfika". Marmorerade cheesecakebrownies från Pernillas Praliner. Vill ni veta hur boken ser ut kan ni titta här






Marmorerade cheesecakebrownies    ca 10 st bitar

Browniesmet:
75 g smör
2 1/2 dl socker
3 msk kakao
2 ägg
2  - 2 1/2 dl mjöl

Cheesecakesmet:
2 1/2 dl ricottaost 
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Smörj och bröa en liten långpanna. 
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Blanda ner socker och sikta ner kakao. Vispa i ägget och sikta till sist i mjölet och rör till en jämn smet. Håll den i formen.
Rör ihop ost, socker, vaniljsocker och ägg. Ringla cheesecakesmeten skedvis över browniesmeten. Rör försiktigt med en gaffel så att båda lagren blir lätt blandande.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-45 minuter eller tills kakan känns fast. Den får inte bli övergräddad, då blir den torr! Låt kakan svalna i formen och skär sedan den i rektanglar eller kuber.
Ringla på kolasås straxt före servering och toppa gärna med en physalis.

Nu väntar storsortering av den lillas leklådor. Jag antar att vi kommer att hitta en hel dem smått och gott som skulle ha kastas för länge sedan.









fredag 25 oktober 2013

Jipiiii! Höstlov!

Tjoho!

Hur är läget?

Här är allt bara bra. I dag började höstlovet och om jag ska var ärlig började jag dra ner på tempot efter onsdagen. De första dagarna i veckan har varit intensiva med sena kvällar. Jag har varit på trivselkväll i den storas klass och haft trivselkväll med mina nior.

Nu väntar en hel veckas ledighet, det känns skönt. Vi har firat i kväll med en mäktig varm smörgåstårta.

Ledsen att bilden är suddig

Den kanske blev lite väl rinnigt den här gången


Jag vet att jag skrivit det förut, fredagen är den bästa dagen på veckan. Det är två lediga dagar kvar och det är extra mysigt att tända ljus och äta något gott på kvällen. Barnen är nyduschade och efter en hel vecka i skolan sitter de trötta i soffan och tittar på tv. Det är lugnt och skönt.



Mina pelargonier börjar bli ledsna

Här är receptet på varm smörgåstårta.                         8 personer

6 halvor Hönekaka
1 purjolök
300 g champinjoner 
1/2 paprika i valfri färg
300 g bacon - jag tog kalkon
1 ask vitlöksost - jag tog Cantadou
5 dl crème fraiche
Salt & peppar
4-5 tomater
Riven ost - i massor!

Stek purjo, champinjoner, kött och paprika i en stekpanna.
Dra av pannan från värmen och blanda i vitlöksosten, crème fraiche, salt och peppar.
Bred röran i två lager. Sista kakan, den som ligger överst, ska inte ha någon fyllning.
Skiva eller hacka tomaterna och lägg dem på den översta kakan, toppa med riven ost.
Grädda i 200 grader i 20 minuter, osten ska få lite färg. 
Servera med sallad.

Nu ska jag mysa ner mig hos barnen och titta på reprisen av Dessertmästarna

Kraaaaaaaaaaaaam

söndag 20 oktober 2013

När vintern kommer på besök.....

....fryser bilen.

Vaknade och upptäckte att det låg ett tunt snötäcke på marken, upptäckte också att bilen frös. Den stor på uppfarten - inte inne i garaget. Dörrarna hade fryst fast, mannen var borta och där stor jag med två små raringar som huttrade. Den minsta hade dessutom halkat på farstukvisten och gjort sig illa i stjärtamentet. Vad gör man, klockan tickade och barnen frös. Jo, jag drog och drog i det förb.... dörrhandtaget och hotade med att byta ut hela bilen mot en yngre, finare och mer tillmötesgående.

Till slut fick jag upp förarsidan, kröp bak till bakdörren och tryckte upp den inifrån med hjälp av benen. Barnen kom på plats, bältades och värmen drogs på. Jag insåg ganska snart att jag inte skulle kunna skrapa bort isen från rutorna, där satt vi lugnt i fem minuter tills isen på fönstren började smälta. Phu! Svettigt trots minusgrader! När jag lämnat barnen, på olika ställen, och kom till mitt skrivbord var jag alldeles slut.

Jag blir lika överraskad av kylan, isen och omständigheterna som vintern medför, trots att den kommer varje år :-). Som vanligt varar inte första snön länge och vi fick tid till att kratta löv och städa undad det sista från sommaren.

Min bror och hans sambo har hälsat på i helgen, trevligt. Vi fikade på kladdkaka med fudge och pratade...datorer...








Kladdkaka med fudge, som godis. Sött, sött och onyttigt!


Kladdkaka med fudge

Kladdkaka:

115 g smör
3 dl socker
2 ägg
75 g kakao
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
25 g mörka chokladknappar


Fudge:

75 g smält smör
1/2 dl Cane Syrup (sirap på råsocker)
1 1/2 dl vispgrädde
150 g mörka chokladknappar

Sätt ugnen på 175 g

Kakan: Smält smöret, rör ner chokladknapparna, låt det halvsmälta på svag värme.
Häll i socker och vispa ner äggen, ett i taget.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner det i smeten. Blanda.

Häll smeten i en smord ugnsform med löstagbara kanter.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 min. Kakan ska vara fast men inte torr! Lår den svalna medan du gör fudgen.

Fudgen: Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Låt det småkoka i max fem minuter. Blanda i chokladen och rör tills allt har smält till en blank fin smet. Låt fudgen stå tills den svalnat. Häll den över kakan och ställ den i kylen, gärna över dagen/natten.

Servera med vispgrädde.


Kram

torsdag 17 oktober 2013

Mandariner eller clementiner?

Hej på er!

Sitter i skrivandets stund och lyssnar på mina söta barn som diskuterar om de äter mandariner eller clementiner. Den stora hävdar att de äter mandariner men den lilla säger att det inte kan vara det, eftersom det endast heter mandariner om det är pappor(män) som äter dem. "Det klart att det är clementiner eftersom vi tjejer äter dem och de är mjuka om vi klämmer (clämentiner) på dem" Det roliga är ett de egentligen äter satsumas......

I dag har det regnat och varit kallt och då passade bra att baka pizzabullar inför kommande höstdagar. De blir inte vackra men praktiska att ta till vid spontana utflykter. Det blev vanliga "barnpizza-bullar" med kalkon och ost. I bland delar jag upp degen och fyller den med två olika fyllningar, en för barn och en för oss vuxna. Vuxenfyllningen består av fetaost och oliver.






Förresten vad det någon som såg debatten på tv igår? Fridolin frågade skolminister Björklund hur länge han hade förberett sig inför dagens tal. Björklund svarade att han hade suttit några timmer. Då berättade Fridolin att enligt Skolverkets undersökning har lärarna ca 15 min på sig att planera en lektion. Intressant! Lärarnas verklighet!

Nu ska jag skynda mig att frysa i bullarna innan små barnfingrar är där och tjuvar.
   
Trevlig kväll!               Kraaaaaaam

söndag 13 oktober 2013

En riktig höstdag

Hej på er!

Vilket fantastiskt väder vi har, det är mitt i oktober och solen värmer fortfarande. I går gick jag en svettig långpromenad i t-shirt och munktröja. Det var väldigt vackert runt sjön, alla trädens fina färger speglades i vattnet och som vanligt hade jag inte kameran med mig.

Jag och barnen gjorde äpplekransar, vi har ett jättestort paradisträd på tomten och överallt på marken ligger fina små miniäpplen. Jag hade tänkt mig en hjältformad krans med resultatet blev inte så, ståltråden var för klen. Barnen blev nöjda så den får hänga där ett tag. När jag får tid nu i veckan ska jag göra ett nytt försök .




Jag passade på att fota lite höstbilder medan alla löv fortfarande är gula.





Kvällen blev lugn, vi var ganska trötta efter all frisk luft. Vi lagade thailändsk kycklinggryta, Paneng, het och smakrik. Till efterrätt blev det Gino, en riktigt enkel och barnvänlig dessert. Jag och J avslutade middagen med en Irish Coffee.




Kort och gott...en riktig höstdag med frisk luft, god mat, oändligt med ljuskoppar, det är bara eld i kaminen som fattades. Den får vänta ett tag till.

Kram

tisdag 8 oktober 2013

Att fira hundra

Hej, i dag firar jag hundra!

Vad tiden går fort, det här är mitt hundrade inlägg!

I dag har jag varit med den stora till Frakturmottagningen för kontroll. Det är som vi har misstänkt, nerven är skadad, hela 25 cm av (nu skulle jag ha skrivit något fina latinskt namn men jag kommer inte i håg vad doktorn sa) nerven är skadad, troligen har den nästan varit helt av och enligt läkaren reparerar sig en nerv ca 1-2 mm i veckan. Ja, ni läste rätt....i veckan!! Nu ska vi vänta i drygt två månader och se. Det finna inget värre än att vänta på besked!

Jag har ett problem. Jag är beroende av ljuskoppar. Av en slump gick jag in i en lokal blomsteraffär....bara för att titta.... J satt i bilen och väntade. Till min förtjusning upptäckte jag att de reade ljuskoppar. Resultatet blev inte en ljuskopp utan en hel familj fick följa med mig hem. Min snälla man undrar var jag ska ställa dem, om jag kanske ska köpa ett nytt bord eller till och med köpa ett större hus.

Här är några av dem!


Vi ses!

Kram Lena


lördag 5 oktober 2013

Bygga bo och dansa dicso

Hej!

Nu vet jag inte riktigt vad som har hänt. Jag tänkte blogga och när jag loggade in kom jag fram till någon konstig Googlesida, till slut fick jag logga in via en annan blogg. Hm...jag blir lite smånervös när det gäller mina personliga inställningar på nätet, när det inte är som vanligt.

Jag hoppas att ni haft en skön lördag. Här har det regnat och regnat. Den stora lekte med en vän och eftersom det är shoppingväder åkte vi andra och köpte en ny tv-bänk. Som jag berättat så vill jag gärna "bygga bo" på hösten. Jag vill möblera om, tapetsera om och flytta runt på det mesta. Min älskade man suckar och låter mig hållas. I kväll har han byggt ihop tv-bänken och flyttat tunga vitrinskåp från rum till rum. Svettigt och omständligt men det blir bra!

Den stora har varit på sitt första disco. Spännande! Det var en kombination av handbollsturnering och disco för årskurs 2-6, mellan matcherna dansas det disco, äts godis och chips och dricks dricka så det piper ur öronen. Hela kommunens alla dans- och spelsugna barn får vara med, rörigt värre... Det var en svettig stor discotjej som ägde dansgolvet i går. Jag vet nämligen det, för jag tjuvkikade. Det var en speciell känsla att se henne skratta och dansa med sina vänner. Samtidigt som jag tycker att hon har blivit stor är hon min lilla stora tjej, (jag tror att jag inte gick på mitt första riktiga disco förrän jag gick i 6:an). Var har tiden tagit vägen? Det är lätt att bli sentimental. Och vet ni vad? De vann! Klassen fick med sig en stor fin guldfärgad pokal att ställa i klassrummet.

 Jag lovad den stora discotjejen att jag skulle visa hennes outfit.




Nu ska jag ta kväll och vila upp mig. I morgon kommer fina K hit och då ska vi jobba.

Kram

tisdag 1 oktober 2013

Tomten kom tidigt i år

Hallå!

I dag fick jag sovmorgon, morgonkonferensen var inställd, lyxigt, och i morgon får jag sluta tidigare för att jag måste reglera min arbetstid för att inte få övertid, det är också lyx.

I går ringde DHL klockan elva och halv tolv fick jag ett stort paket, eller rättare sagt en pall med småpaket. Jag måste ha varit hyfsat snäll som fick så många fina paket av tomten redan nu i september. Det var tur att jag var hemma med en förkyld tjej annars hade paketet skickats tillbaka till avsändaren och det hade blivit dyrt.


Undrar ni vad det är i? Snart ska jag både berätta och visa.......jag kan säga att det är lite höst- och vintermys i paketen. 

Nu ska jag lyssna på den stora som ska läsa sin läsläxa.

Kram