tisdag 31 december 2013

Gott Nytt År!

Redan nyår, vad fort året har gått. 

Det är svårt att sammanfatta året, det har hänt både roliga och tråkiga saker. Jag behöver nog sitta ner en lång stund för att plocka ut de goda och det mindre goda, de beska, karamellerna. Jag hoppas att jag får tid för det i veckan.

Årets sista dag blev mulen och trist. Vi var ute och gick en liten runda men det blåste kallt och den lilla ville hem till utlovad varm choklad.

Kvällen blir stillsam, bara familjen. Vi är fortfarande småkrassliga, speciellt mannen. Han har varit dålig i tre veckor och är ganska trött i kroppen. För att få lite nyårsfeeling har vi dukat fint och klätt upp oss, i alla fall barnen. Själv hasar jag fortfarande runt i gamla urtvättade jeans, ni vet de där sköna favoriterna, och tofflor som är två storlekar för stora.

Barnen bygger ett tält i soffan av alla filtar som huset äger och när jag frågar vem som ska städa ropar barnen "pappa!!"





Hur firar ni in det nya året?

Nu ska jag förbereda middagen.

Gott Nytt År på Er!

Kram

söndag 29 december 2013

Inför nyår

Hej på er!

I går var vi på bio och såg Sune på bilsemester, den var rolig. Barnen mumsade toksalta popcorn, drack Mer, satt på upp och ner vända pulkor och tokskrattade åt Sunes pappa Rudolf. Jag skrattade också en hel del och jämfört med Sune i Grekland kändes den här mer anpassad för hela familjen. (Inte lika barnslig.) Ni som sett filmen vet att det finns en get med och som har en ganska stor roll. I dag har jag och den lilla diskuterat hur tokig Håkan var som busade med "tjejbocken", vilket fick mig att inse att vi måste nog prata om att honor och hanar har olika "namn".

Familjen börjar äntligen bli pigg och nu känns det i kroppen att vi varit inne i en hel vecka. I dag har barnen och J varit och åkt skridskor, själv städade jag, hängde tvätt, tömde diskmaskinen, fyllde den och nyårspyntade husets nedervåning. Vi har fortfarande inte gjort något med övervåningen och därför känns det inte lika roligt att inreda där. I vår ska det målas och tapetseras och det ser jag fram emot. Jag diskade också lite glas som vi nästan bara använder till nyår.....varför? I år fylls de nog inte med dryck, utan med chokladmosse smaksatt med Amarula cream/likör.

Jag har som vanligt lekt med kameran.

Zoom på ljusmanschettens droppar.

Här har jag försökt få bort dropparna men jag vet inte riktigt hur det blev.

Ser ni kissen?
Söndagskväll och ingen söndagsångest! En hel vecka kvar innan terminen startar. 

Vi ses!

Kram


lördag 28 december 2013

Biobesök och stämningsfulla effekter

Hej!

Jag har helt plötsligt fått väldigt mycket "egen tid". Barnen pysslar med sina klappar och mannen leker med sin surfplatta. 

I kväll ska vi på bio, det är första gången hela familjen ska se en film. Den lilla har inte kunnat sitta still förrän nu...hoppas vi....Hon tycker att det ska bli spännande. Den stora har förklarat att bioduken är lika stor som vårt hus.

Jag upptäckte att någon, det vill säga att Google + har lagt till effekter på några av mina bilder. Jag blir lite obekväm när jag inser att "datorn" trixar utan att jag har valt/frågat efter det. Bilden blev stämningsfull men efter letande och klickande kunde jag avstå från tjänsten.


Trevlig lördag!

Kram

fredag 27 december 2013

Mellandag

Det är en riktig mellandag, den är mellanslö, vi är mellanmätta och vädret är mellan snö och slask.

Nu är julen redan slut. Det är lite trist och samtidigt lite skönt. Tänk vad mycket tid vi ägnar åt att förbereda oss inför julen, jämfört med hur fort julhelgen faktiskt går. Det blev en konstig mening, jag hoppas att ni förstår vad jag försöker säga. Snart är det 2014.


Börjar redan så smått att plocka bort julen. De röda lyktor har bytts ut mot dessa ljusstakar i fattigmanssilver. De är från Vitrinskåpet och dit kommer ni om ni klickar här .

I dag har vi inte gjort speciellt mycket. Vi har varit nere i den lilla staden och barnen fick shoppa för pengarna som låg i deras julstrumpor. Vi fastnade inne i parfymaffären och där inhandlades det nagellack och läppglans. Den lilla gör sina köp, eller rättare sagt sina impulsköp, snabbt utan att vela. När det gäller den stora hinner det bli en ny årstid innan hon valt det hon vill ha. Butiken är liten och till slut kände jag att de ville att vi skulle gå så att nya (handlande) kunder kunde få plats att komma in.

Det snöade i morse men nu är det bara snö och slask och omöjligt att busa i. Barnen längtar efter snö och pulkaåkning. Vi ska försöka ta oss till ishallen under lovet och åka skridskor. Den lilla har aldrig sett sin mamma åka och säger att hon ska lära mig det. Jag har inte åkt sedan jag själv gick i skolan och det är lääänge sedan. Jag fick ett par vita flickskridskor, ni vet sådana som alla flickor åkte i på 80/90-talet, av en snäll arbetskamrat, C-J. Nu kan jag inte skylla på att jag inte har några skridskor...

Kram



torsdag 26 december 2013

Extra julafton med lillebror och kanelpaj



Hej!

Cult Design
Annandag jul, i morgon är det en "vanlig" dag.
Vi försöker njuta av den sista julmaten men nu börjar det bli mäktigt. Jag ser fram emot lite lättare mat.


Den här adventsstaken köpte jag i måndag, bättre sent än aldrig. Det är Cult Design och kommer från en lokal blomsterbutik.

Vi har haft besök av min bror och sambo. Det firade jul på annan ort och kom till den lilla staden i går. I dag hade vi julklappsutdelning nr 2 och fikade på kanelpaj. En superenkel paj som inte ens behöver förgräddas, bara blandas ihop och in i ugnen.


Kanelpaj

Ugn: 200 grader

Deg: 
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk socker

Topping:
2  tsk kanel
1-11/2 msk socker 

Innan gräddning
Blanda mjöl, socker och bakpulver. Smält smöret och häll det över mjölblandningen, blanda till en dag.Tryck ut den i en smord pajform.
Vispa grädden lätt och smaksätt den med vaniljsocker. Häll grädden över det ogräddade pajskalet.
Blanda samman kanel och socker. Strö blandningen över grädden, se bilden ovan.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
Servera med vispad grädde. Mycket grädde blir det i lilla magen.  :-)


 Klart att mumsa!

Kram på Er!









onsdag 25 december 2013

Kom tomten?

Hej på er!

Vi missade honom, Tomten hade så väldigt många barn att åka till. Tyvärr hann han inte komma in utan lämnade en säck med klappar på trappen. Dessutom hade han så bråttom att hans tomteluva fastnade i mina föräldrars äppleträd.

Hur var er julafton? Min var lugn och skönt, precis vad jag behövde. Det var bara den stora som var frisk, alla vi andra har fortfarande en envis bacill i kroppen. 

Tidigt i morse ringde mannens mobil och jag trodde att han glömt att det är julledigt. Det visade sig att han skulle in och hänga på låset till mellandagsrean på Elgiganten. Till barnens lycka kom han hem med en surfplatta. Nu får vi göra ett schema så att det blir konfliktfritt i huset.

Barnen sov superlänge, till åtta. Den lilla kom in till mig och var ledsen över att tomten inte hade lagt ett paket i strumpan och undrade om han kanske var arg för att han bara fick gröt en natt. Efter en stund kom hon på att hon fått massor av leksaker som hon kunde leka med, helst samtidigt. Vi åt frukost med sällskap av film, lego, glitterlim, målarböcker, strasspärlor och Pet Shops.








 Kram

tisdag 24 december 2013

Julafton 2013

Hej på er!

Hur har ni det på julaftonsförmiddagen? Här byggs det lego och designas danskläder i Top Model böcker. Vi har snälla barn, Tomten har varit här i natt med fina klappar. Han åt upp all gröt och lämnade klappar i kökssoffan. Den lilla är bekymrad över att Tomten fick äta kall gröt mitt i natten och tycker att vi kunde ha ställt ut mikron på farstukvisten. Har tomten hälsat på er?

Vi är på väg till mina föräldrar och jag vill bar titta in och önska er en god jul. Det är ingen toppenkvalitet på bilderna men jag hoppas hälsningen syns.


Jag önskar Er alla en riktigt mysig julafton!


 Kram

måndag 23 december 2013

Dan före dan

Hej!

I dag har solen tittat fram, blåsten har dragit förbi och vi har passat på att vara ute en stund. Den lilla är nästan hostfri och börjar bli riktigt pigg. 

Nu på eftermiddagen har jag varit i den lilla staden och handlade julklappar till mig själv. En adventsstake från Cult Design och en svart klänning till nyår (har tyvärr inga foton på dem).

När jag städade i mitt skåp hittade jag en "frostig" gran från förra huset. Den har inte varit framme på snart sju år. Den är lite svårplacerad och jag har för mig att den har ett litet syskon som jag inte kan hitta.



Jag har slagit in "prydnadspaket" av julpapper som jag sparat och den lilla är ofta framme vid bordet och känner på dem. Hon undrar om det verkligen är sant det jag säger, att det inte är något i dem, förutom tomma kartonger.


Visst är det skönt med lite sol?


J ska koka gröt....igen. Den är till Ris à la Malta, ett måste på julbordet enligt min man och min mamma. Själv tycker jag att det är "så där".

 Resten av dagen ska vi bara julmysa, dricka glögg och titta på tv.

söndag 22 december 2013

Börjar bli klar

Nu på eftermiddagen har jag gjord årets julgodis. En chokladfudge kokt på spisen och en fudge mikrad i mikron. Båda är väldigt goda men på olika vis. Den kokta är seg och knäckig i smaken av sirap och den mikrade blir krämig av kondenserad mjölk.


Fatet är från Vitrinskåpet och formarna från Lagerhaus.


Chokladfudge

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g hackad mörk choklad

Koka grädde, sirap och socker på svag värme. Kolan ska bli 120 grader, om du saknar termometer går det lika bra med kulprovet. Blanda ner smör och glykos och låt småkoka i 1 minut. Häll i chokladen och blanda väl, smeten ska vara glansig. Häll fudgen i en bakplåtsklädd form ca 20*30 cm (eller om du är snabb, i aluminiumformar). Låt svalna i rumstemperatur och skär i rutor. Förvara fudgen i kylen.

Jag börjar bli klar. Granen är klädd, skinkan är klar, huset är dammat, paketen inslagna, godiset i kylen, nu är det bara köttbullarna kvar och det får bli i morgon.

Lite bilder på vår plastgran. (Jag hade gärna haft en riktig.)


Den lillas "måste" i granen.




Nu ska jag njuta av kvällen!

Kram

Fjärde advent och saffranspannkaka

I dag är det fjärde advent och det blåser storm ute. Jag hade tänkt mig ner till stan och titta om det finns några fina saker på julrean, men då riskerar jag nog att blåsa iväg.

Jag är mycket piggare i dag, lite huvudvärk och lite trött men nu har jag ingen ro att vila. Julgodis står på schemat.

Vi började förmiddagen med saffranspannkaka, ett måste vid jultid. Den är krämig och full med saffranssmak, dessutom är den inte jättesöt och man kan unna sig en stor klick jordgubbssylt.


Här är receptet

1 kg kokt risgrynsgröt
3 st stora ägg
1 dl socker
4 dl mjölk
1 pkt saffran
florsocker till garnering
sylt och vispad grädde till servering

"Mortla" saffran med en sockerbit. Häll gärna i en tsk ren alkohol och låt dra, då kommer saffranssmaken fram. Blanda alla ingredienser utom gröten i en stor skål. Rör i gröten och häll blandningen i en ugnsform. Grädda i 175 - 200 grader i 30-45 min beroende på formens djup. (Prova med en sticka, den ska vara torr.) Servera den ljummen.

Hur har din förmiddag varit?

Vi ses!

lördag 21 december 2013

Krasslig

Hej!

I dag har jag halvslumrat i soffan hela dagen. Huvudvärk, frossa, lite lätt illamående, Ernst (i repris) och Alvedon har varit mitt sällskap. Typiskt! Nu på eftermiddagen mår jag lite bättre, hoppas att det har vänt. 

Det är tyst och lugnt i huset. Den stora har kommit hem från årets sista kalas och sitter med lillsyrran i soffan och tittar på Råttatouille.

Själv har jag passat på att sortera undan ihopvikt tvätt från byrån utanför tvättstugan och helt plötsligt hade jag plats för lite flera ljus. Det här fatet är en av mina favoriter,  det är tungt, rejält och vackert. Det passar vid alla årstider och jag använder det både som dekorationsfat och kak/tårtfat. 


Fatet finns här hos Vitrinskåpet.

Ser ni ljuset? Det ser ut som att det tänker gå iväg.
Trevlig kväll!

fredag 20 december 2013

Nu börjar lovet!

Nu har jag jullov! 

Det var ett trevlig avslutning på terminen med sång och långdans till liveband. Mina kollegor spelade och sjöng medan eleverna dansade. Alla elever fyllde hela idrottshallen och de verkade ha kul. Efter det delades betygen ut och sedan fick eleverna sitt efterlängtade jullov. 

Det första jag gjorde när vi hämtat barnen var att somna i soffan. Jag fattade inte att jag var så trött, tröttheten kom när jag slappnade av. Jag vaknade av att armen kändes konstigt, den lilla sov på den. J lagade tomtegröt och den stora spelade Mario Cart.

Vi har äntligen pyntat granen, fler bilder kommer.


I kväll tänkte jag inte göra någonting, bara sitta i soffan och glögga och känna av ledigheten.

Jag hoppas att du också har fått julledighet och kan börja slappna av!

KraaaaM

torsdag 19 december 2013

Stora "klappdagen"

Hej!

I dag är jag ledig och jag passar på att slå in de sista klapparna. Jag envisas med att ta hem alla blivande klappar oinslagna och frossar sedan i omslagspapper och snören. Hela köksbordet är fullt av presenter, julpapper, vackra snören och etiketter. Det tar lång tid och varje år inser jag att det tar mycket längre tid än vad jag tänkt.



Som så många andra tycker jag att det är roligare att få ge bort en klapp än att få en. Jag tycker om att lägga ner mycket tid på själva inslagningen. Ja, jag vet att det är onödigt, speciellt till den lilla som river upp paketen på två sekunder men visst är det trevligt att få ett fint paket?

Julpapperna och tillhörande etiketter är köpta på IKEA och finns även i guld.

 


Nu ska jag steka hamburgare till en liten snorig och hostig tomtenissa.

Vi ses!

Kram

tisdag 17 december 2013

Julrött och lantligt

Hej på er!

I dag är det tisdag och jag har bara två arbetsdagar kvar innan julledigheten. Hemma har jag en febrig och hostig man och en febrig liten. Jag blir glad och förvånad om jag klarade mig från bacillerna, jag är inställd på att jag kommer bli liggande lagom till julhelgen.

Hemma börjar det bli lite "juligt", Jag har ett litet lantligt hörn i köket som har fått julens röda färg. Resten av "julen" går i vitt, svart och grått.



Ljuskorgen för blockljus är från Bastion Collection och du hittar den här hos Vitrinskåpet.

Kramen

söndag 15 december 2013

Saffransbiscotti utan mandel

Hej!

Redan tredje advent och i dag, en veckan för tidigt, satte vi upp vår gran. Jag är allergisk mot gran så här är det plastgran. Det blev bara belysning, till nästa helg ska jag och barnen dekorera den.

Vi hade planerat att få mycket gjort i dag. Mamma och pappa skulle mysa med barnen hela dagen och vi skulle slå in klappar. Efter två timmar ringde morfar och sa att den lilla låg i soffan med feber. Vi hade oinslagna klappar över hela köksgolvet och bordet. Det blev stressigt. 

När J kom hem med barnen var det en slö liten plutta som hängde över hans axel och grät över magont. Den lilla får ofta ont i magen (körtlarna) när hon får feber. (Jag hoppas att det inte är kräket som kommer på besök.)

Från sjukdomar till bakverk. Jag har bakat saffransbiscotti utan mandel, de har mycket saffranssmak och passar till både glögg och kaffe.







Här är receptet:

100 g smör
2 pkt saffran
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5-6 dl vetemjöl

Krossa saffran tillsammans med en tesked socker. Smält smöret i en kastrull och rör i saffran och socker. Låt det svalna något. Rör ner äggen, ett i taget, i det smälta smöret och vispa ordentligt. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl i en bunke och sikta ner det i smörblandningen. Arbeta samman till en smidig, glansig deg. Den skall vara lite kladdig. Låt degen svalna lite innan utbakning.

Dela degen i tre bitar och rulla till längder. Platta ut dem med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader, i cirka 15-20 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Vänd dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall. Förvara i burk med tätslutande lock.
Snabbt enkelt och gott. 

Vi ses!

fredag 13 december 2013

Fredagen den 13e

Har ni känt av att det är fredagen den 13e? Är ni skrockfulla?
Det första som hände när vi rullade ner från garageuppfarten var att se en liten svart katt korsa vägen precis framför oss. Lite läskigt.

Den lilla har lussat ute, det var fint men det skulle ha varit mer stämningsfullt om det hade varit snö. Vi var osäkra på om hon skulle ta på sig lusselinnet och ljuskronan, i morse ville hon inte alls lussa. När väl luciatåget började rulla kom hon allra först tillsammans med sina två "bästisar" och sjöng så mycket hon orkade. Jättesött!

Jag har lekt med min kamera och övat på att förflytta fokus/skärpan på objektet längst fram i bild eller längst bak. Syns det?

Fokus på saffransfudgen
Receptet på saffransfudge hittar ni i tidigare inlägg.

Nu är det Fredagsmys!

torsdag 12 december 2013

Det blåser upp till storm

Det stormar ute och det är ganska skönt att vara inne och mysa.

I dag har jag varit på utvecklingssamtal med den lilla. Jag undrar om vi pratade om samma barn, de kanske har förväxlat henne med någon annan, någon lugnare. De tycker att hon är lugn och väldigt försiktig, behöver "puffas på", tar ingen plats i gruppen (?). Funderar......kanske är det därför hon "kör på" här hemma, styr och ställer med sin storasyster och sin pappa. 

Den stora är på klassfest. Kvällens outfit hade planeras i minsta detalj. Hon bär nya silvertights, trendig fläta, glitternagellack och klänning med strass. De fick ta med sig godis för 20 kr. Det var många diskussioner om vilka godissorter som kostade minst. Mest är bäst! Festen är i ställe för lucia. Lärarna tycker att det blir för mycket jobb att ordna ett luciatåg.


I kväll ska jag och den stora få lite julinspiration av julErnst. Undrar vad han ska knåpa ihop av äpplen och grankvistar den här gången?

Kramen