tisdag 29 juli 2014

Wadköping i sol


Hej!

De senaste åren har vi tänkt åka till "Markurells Wadköping" men det har inte blivit av. Vi var där när T var yngre och M en liten skrutta i barnvagn och det är några år sedan. Wadköping ligger inte långt från stadens sjukhus och varje gång jag besöker det tänker jag att vi ska ta en dag bland alla fina hus, vattnet och parkerna. Nu har vi äntligen tagit oss dit och det var en trevlig dag med mycket sol och glass, det vill säga glada barn.

Jag tycker att det är mysigt att gå runt och titta på den tid som varit och nu när vi har barn tycker historieläraren/J om att visa våra små hur det var förr. Den äldsta tyckte att det är spännande att se hur människorna levde för flera hundra år sedan. Den yngsta var mest intresserad, ledsen och bekymrad över att alla var begravda och undrade var de "ligger under en sten".




Kungsstugan är från medeltidens stadsbebyggelse och är en av få loftbyggnader som finna bevarade i Sverige. Stugan sägs ha bebotts av hertig Karl, innan han blev Kung Karl XI och därav har stugan fått sitt namn. 1963 flyttades den till Wadköping.



Inne finns Kajsa Vargs museum och jag tog några bilder men är osäker på om jag får publicera dem. Det här fina målade taket finns över ett dukat bord inne i hennes fina salong. 


Naturligtvis finns det också en lanthandel. Där inne har tiden stannat och det luktar te och socker. Det är sällan jag handlar något men det är trevligt att köpa saker styckevis och över disk. Jag får en "Bullerbykänsla".



I omgivningen finns det en stor lekpark med alla möjliga aktiviteter och en liten "plaskpöl" för alla barn som har mammor som tillåter dem att plaska. Jag är tyvärr ingen av dem. Jag oroar mig för glas på botten och om fåglar har förorenat vattnet. Det finns också en fin damm som är välskött men inte till för några badande barn.



Det var en givande dag och det var skönt att få komma ut och gå med solen som sällskap.

Trevlig fredag!

Kram L



måndag 28 juli 2014

Vilket oväder

Hej!

Vilket väder vi hade i går, det regnade, åskade, blixtrade och haglade. På några minuter blev det höstmörker och höststormar ända in i vardagsrummet. Våra utemöbler är förstörda, haglet och regnet har förstört ytan och de är fläckiga och fula. 

Vi hade hela trädäcket fullt med hagel. Jag kunde inte låta bli att plocka upp några stycken, och M sa "att mamma håller ovädret i sin hand". Sedan sprang hon snabbt ut på trädäcket, fast hon inte fick, och norpade åt sig några iskulor. Hon lade dem i storasyrrans vattenglas och sa att det passade bra med isvatten i värmen.
Jag måste verkligen göra något åt mina skrynkliga händer.

Nu skiner solen igen och det blir nog en varm dag i dag. Jag såg på nyheterna att det ska bli åska i kväll, och i morgon ytterligare en solig dag men sedan en dalande temperatur.

Ha en fin dag!

Kram på er

söndag 27 juli 2014

Ännu en solig och varm dag

Hej i värmen!

Här hemma fortsätter vi att njuta av solen och värmen. Vi tar oss ett dopp i den lilla poolen, trots att det mullrar i bakgrunden. Barnskratt varvas med glass i finaste plastskålarna från glassbåten. Den här gången är det inte italiensk glass utan jordgubbsglass gjord på sojabönor. Jag försöker njuta så mycket som möjligt av värmen, snart är hösten här med sina friska vindar och då är det långt till sommaren. 




Vi ses!

lördag 26 juli 2014

Från Spanien till Amerika

Hej!

Det blev inte något spanskt tema, det var för varmt för att stå vid spisen och laga paella. Vi valde det enklaste från det amerikanska köket, det vill säga, revbensspjäll och hamburgare. Nygrillade kryddiga spjäll som äts med händerna, det smaskades med hela ansiktet. Revbensspjäll är T favoriträtt på grillen och lyckan var stor trots 40 grader på trädäcket. 

Usch! Vad mycket getingar det är! Det är svårt att fika utomhus. Jag vet att man ska dela med sig men där går gränsen. Jag vill gärna ha mina sötsaker för mig själv.



M är inte mycket för variation. Hamburgare med bröd, ketchup, gurka och tomat. Det ser lite trist ut.

Vi gör inte så mycket här hemma, det är för varmt för att göra något med kroppen. J har tagit en paus från väggbygget och vi har tillbringat dagen vid stranden. I dag var vi många från jobbet vid den lilla stadens camping och C-J föreslog att vi skulle ta en konferens och räkna det som kompetensutvecklingstid. Det skulle vara ett smidigt sätt att skaffa komptid. Barnen och mannen plaskade i det ljumna vattnet, tyvärr fick jag snällt stanna i min solstol och det var hett, för hett. Jag hoppas att jag hinner ta ett bad i det varma vattnet innan sommarens soliga dagar försvinner.

Jag önskar er en trevlig lördag!

Kram på er!

torsdag 24 juli 2014

Krämig cheesecake

Jag tänkte tipsa om en god cheesecake. Till den serverade jag jordgubbscoulis.

Kanna från Greengate

Krämig cheesecake med jordgubbscoulis
175 grader

Botten: 
200 g digestivekex
85 g smält smör

Fyllning:
400 g Philadelphiaost
3 dl gräddfil
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Smält smöret och mixa kexen i en matberedare. Häll i smöret i kexkrosset och blanda till en smet. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant. Grädda i ca 10 min.

Vispa ihop ost, gräddfil, socker och vanilj. Övervispa inte, allt ska bara blandas till en smet. Häll ostblandningen över kexbotten och grädda i ytterligare 30 min. Kakan ska fortfarande "dallra" när du tar ut den, den har gräddas för länge om den börjar att spricka. Svårare än så är det inte!


Jordgubbscoulis

2 liter jordgubbar. Jag tog frysta.
Flytande honung (eller florsocker)

Koka upp jordgubbarna, skumma ev av. Tillsätt honung efter tycke, smaka dig fram. Låt svalna och mixa till en slät smet.

Jag lät mig kaka gå lite för länge, glömde bort tiden.


Det finns hur många varianter på denna amerikanska kaka och den här blev krämig och har en len smak av vanilj. Om du vill ha en cheesecake som smakar mer "kaka" (ostkaka), det vill säga är lite fastare i konsistensen kan du prova den här.

Lena

tisdag 22 juli 2014

Skatteverket, skratt, sol, små presenter och sallad

Hej i solen!

Vilken värme och vad varmt det är i vattnet! Barnen badar tills de ser ut som russin. Dygnet förskjuts och glada barn springer runt bland vinbärsbuskarna med kvällssolen som sällskap och ropar " bara en liten stund till". Och vad gör det att klockan är över läggdags, det är ju semester.

I dag kom finaste Katarina på besök. Som vanligt kliver hon in genom dörren med ett varmt leende, luktar gott och har med presenter till barnen. Sedan blev det ett par timmar med Skatteverket, skratt, cheescake, omtanke och barn som stjäl uppmärksamhet.



Jag frågade barnen vad de ville äta och i kör skrek de "salaaaaad!". Och så fick det bli. Den här gången i en plockvariant.


Mannen var bekväm och handlade färdigskalade räkor, varför? Jag skalar mer än gärna, bara jag slipper räkor i lake.



Jag är så glad att mina barn hellre väljer en sallad än pizza. Nu på sommaren är det skönare för kroppen att äta lite lättare och sallad kan varieras i det oändliga. 

Jag hoppas att ni haft en trevlig dag!

Kramar L

söndag 20 juli 2014

Tiramisu,

eller "Pigga upp mig" som det heter på svenska passar bra just nu. Jag är igång och får saker gjort här hemma. Toppen!

I går var det mat från Italien som stod på bordet, det fanns italiensk pasta, parmaskinka, mozzarellaost, rucola, sparris och sist men inte minst italienskt öl till mannen. Det fanns även pastrami av kalkon, det är visserligen inte italienskt, jag tror att pastrami ursprungligen kommer från Öst Europa.


Smörstekt eller grillad sparris med (ringlad) olivolja och grovt riven parmesanost är bland det bästa jag vet, jag kan äta hur många som helst.


Och sedan var det det här med ölen. Jag smakade inte, jag får gå på J ord att den passade utmärkt till maten.

Nästa helg är det Spaniens mat som ska dukas fram här hemma hos oss. T har önskat paella och M Churros. Det senare blir svårt, jag har hittat några recept och ska försöka göra dessa söta, goda, spritsade, friterade stänger som doppas i ljummen choklad. De serveras i alla möjliga längder, oftast till frukost men också som fikabröd. Jag klämde nog i genomsnitt två till tre om dagen under semestern. Sätter sig fint runt magen...

Sköt om er!

Kram Lena

lördag 19 juli 2014

Att försova sig när det är sommarlov

Hej på er!

Det här med att komma hem och sova i sin säng gör att jag sover för länge på mornarna. Kroppen kändes ok när jag masade mig ur sängen i morse och nu ska jag njuta av veckorna som är kvar på lovet.

Barnen kom ner till oss klockan halv nio. Egentligen hade vi varit vakna en bra stund och lyssnat på dem när det pysslade ihop varsitt gratulationskort till mormor. Vi har ingen klocka i sovrummet och trodde att den bara var runt sju. Oj, vad bråttom vi fick. På en halvtimme var vi klara, några var till och med nyduschade och en del av oss, inte alla, hade i alla fall en tallrik yoghurt i magen.

Barnen hade valt presenter, det gav mormor en stor blå stenklädd dam från gamla stan i Alcudia och en beige pärlklädd mobilväska från Vitrinskåpet.


Efter det åkte vi och valde tapeter till T rum, vi är inte riktigt överens, det kommer att ta tid. Vi lånade hem några kataloger och hoppas kunna medla oss fram till en fin tapet. T vill ha mycket text och helst bilder från Europas huvudstäder(franskt bohemiskt/romantiskt) medan jag tycker att hon ska välja en tapet som inte är så lätt att tröttna på. Det ska bli en fondvägg och ja, jag vet att det är "lite off" men jag tycker att det är fint och dessutom är det bara en liten del av väggarna som har full takhöjd. De andra har snedtak, fönster eller dörr.

Nu ska här skalas räkor, slås ihop en aioli och geggas till lite vitlökssmör.

Trevlig lördag!

fredag 18 juli 2014

"Att sova i sin egen säng,

är som att äta precis bakade bullar". Sagt av M och jag håller med. När man har varit borta finns inget skönare än att få sova i sin egen säng. I går kväll kändes det som att lägga sig i bomull, så skönt var det.

I dag ska J snickra ihop en vägg så att T kan få ett nytt rum. Det ska bli spännande. Jag ska försöka ta tag i mina pappershögar som jag gömt lite överallt. Jag skulle egentligen behöva ta tag i strykhögen men jag har ont i hela höger överkropp och får (tyvärr) avstå. Synd, stryka som är så roligt...



Nu är det mellistid och M vill ha "ett rött, saftigt, delat äpple där kärnornas hus är borttagna". Det är bara att göra det.

Kram L

torsdag 17 juli 2014

Det blev lite blommigt till slut

(Schemalagt) Nu hänger det i alla fall en blomma på verandan. Jag tog mig till Plantmarknaden och valde en ampel med tre sorters blommor. Den ger en liten sommarkänsla och jag nöjer mig med det. Solen, värmen och badande barn är viktigare och ger mig egentligen mer sommar.






Det ska bli skönt med kväll, jag är trött och öm i hela kroppen. Just nu sitter jag i soffan mellan de finaste jag vet och vilar mig. Sedan väntar en stund med Ernst.

Kram

söndag 13 juli 2014

"Je te tiens par la queue",...

....eller "Jag håller dig i stjärten", som det heter på svenska. 

Som jag berättat tidigare äter vi matträtter från olika länder en gång varje helg och i går, lördag, åt vi en räkrätt från Frankrike som heter "Jag håller dig i stjärten". Receptet hittade jag i en gammal Buffétidning. Namnet kommer från att man inte skalar hela räkan utan behåller skalet längst ut på räkans stjärt.

Rätten är superenkel och snabb att göra, det som tar längst tid är att skala räkorna. Det är lite sting i rätten och kanske egentligen skulle passa bäst en höstdag.




"Je te tiens par la queue" eller "Jag håller dig i stjärten"
4 port

Skala 1 kg räkor, lämna det yttersta skalet kvar på stjärten.
Skiva 4 vitlöksklyftor tunt.
Hacka 1 mild chilifrukt, jag använde drygt en halv för att göra rätten mer barnvänlig.
Ta loss ca 30 st basilikablad.

Hetta upp 1/2 dl olivolja i en traktörpanna och blanda ner vitlöksskivor och chili, tillsätt räkorna och fräs allt i ca 2 min.
Tillsätt basilikabladen och 2 dl matlagningsgrädde, låt det småputtra i ytterligare 2 min. Så var det färdigt! Snabbt och smidigt!.

Häll upp i portionsskålar och servera med baguette eller kokt ris. Barnen åt ris och vi vuxna doppade bröd i den goda såsen. 

Rätten är perfekt när man vill äta lite festligare än makaroner och köttbullar men inte har energi till att stå vid spisen. T mumsade i sig 29 st räkor trots att det var lite hetta både i rätten och ute.


Vi avslutade middagen med crêpes och chokladsås. Nästa helg står det italienskt på menyn, hämtpizza?

Trevlig kväll!

Kram

fredag 11 juli 2014

Sista från Mallis

Hej i värmen!

(Schemalagt) Vill bara titta in och önska er en trevlig fredag! Eftersom jag inte är riktigt pigg och inte gjort något utflykt, utan bara varit i sommaren, visar jag lite fler bilder från Mallis.

Här i hamnen slutar den vita, finkorniga och långgrunda 14 km långa stranden. Jag och T hade en stund för oss själva en kväll och då passade vi på att gå runt i alla småbutiker. T fick en ny ryggsäck och jag några armband.


I hamnen finns karuseller, restauranger och absolut ingen vind. Luften stod still och trots att klockan var nio på kvällen var det för varmt för att roa sig.



Dessa gorillor stod vakt utanför hotellets restaurang. Kanske skulle de skrämma oss så att vi inte åt för mycket. Det går inte att missa vem som är hona.


Fotat från balkongen tidigt på morgonen.



Nu ska jag ta kväll och vila mig. Trevlig helg!

Kramar

söndag 6 juli 2014

Rosa dryck i värmen


Tar ni också dagen som den kommer? Vi njuter av solen och värmen, barnen springer ut och in hela dagarna och det är svårt att avgöra vad som är inne och vad som är ute. Tiden spelar inte så stor roll, det är roligare att springa barfota i gräsmattan och smyga på trollet i trädet än att se på Bolibompa och Sommarlov. Det kallar jag ledighet. Och som det ser ut nu ska det vara varmt och soligt många dagar framöver och snart kan vi bada...på riktigt...i sjön.....i Sverige.


I dag har vi smaskat i oss milkshake gjord på glass av sojabönor, den heter TofuLine och finns i alla livsmedelsaffärer. Glassen mixades med färska gubbar. Ingen nyttig smoothies här inte....



Damerna i familjen drack sina shakes i vackra glas och mannen direkt ur tillbringaren, dock kostade han på sig ett sugrör i #pojkkulör.



Det gäller att frossa i gubbar (bären) medan de finns. Här i den lokala ICA affären ska de bara sälja dem i två veckor till, sedan är de slut.

Ha det gott i solen!

Kram L

lördag 5 juli 2014

Sol och souvlaki

Den här våren och sommaren blev inte riktigt som jag önskade/den brukar. Det blev inga blomlådor, ingen egengjord lounge av lastpallar(där står det en pool och tar upp all plats) och inget piff/inredning på uteplatsen. I bland blir det inte som man tänkt sig. Energin räcker liksom inte till.

I går sken äntligen solen och jag fick lite energi och köpte mig en färgglad vaxduk. Det passar egentligen inte till våra gamla stolsdynor men M tyckte att den var fin och nu när den ligger på bordet tycker jag att det blev ok.


Vi har bestämt att vi ska äta mat från olika länder varje fredag och i går blev det grekisk mat. J grillade Souvlaki på kyckling och jag fixade allt som hör till.....






Souvlaki på kyckling:
4 portioner

600 g kycklingfilé´
3 msk olja
2 msk pressad citronsaft
2 st vitlöksklyftor
2 tsk oregano
1 tsk salt 
2 krm peppar

 Skär eller strimla kycklingen i lagom stora "grillbitar". Blanda marinaden i en plastpåse och lägg i köttet. Massera/blanda in marinaden försiktigt i köttet och ställ påsen i kylen.Ta fram köttet och trä det på en blötlagd (om den är av trä) grillpinne och låt köttet vila i rumstemperatur. Köttet blir bättre om det grillas rumstempererat.

Hur länge köttet skall ligga i marinaden varierar beroende på vilken (mäster)kock som uttalar sig. Jag tycker att souvlaki blir godare om köttet får ligga länge i sin marinad. Den här marinaden passar också till fläskfilé.

 Vi grillar gärna citron till och pressar den över spettet. Citronsaften får en god sötma och passar till all grillad mat.



Oplanerad reklam för Loka :-)

J hade gärna haft en typisk grekisk efterrätt av honung, grekisk yoghurt och nötter men barnen tyckte inte att det var "fint nog" till våra gäster. Det blev en mandelkaka (för mandelallergiker går det bra att ha en marängbotten) med lemon curd, toppad med gubbar och serverad med vispad grädde. Bilder och recept kommer senare.

Det var härligt att kunna sitta ute och äta och jag hoppas att solen stannar i några veckor till. Nu skar jag vara med när barnen badar, de är så uppspelta och behöver en badvakt.

Kram L