fredag 31 oktober 2014

Det spökar!

 Vi har varit på spökbal och dansat med spöken, gastar, gengångare, vampyrer, zombies och häxor.

Hej!

Det här med att vi inte firar Halloween (som jag skrev i tidigare inlägg) får jag ta tillbaka. Vi har tillbringat två dagar på Kolmården och där var det kusligt, på riktigt. Överallt gick det vampyrer, gastar, gengångare, zombies och spöken. När mörkret föll och alla fina lampor inte riktigt räckte till för att lysa upp de smala vägarna i parken kom de som inte lever fram och hälsade. Vi hörde hur hästar galopperade bakom oss, vampyrer ylade, dörrar öppnades och stängdes, barn och vuxna skrek och deras fotsteg kom närmare och närmare och det klagades och jämrades. Alla dolda högtalare gjorde det väldigt effektfullt och läskigt. M tyckte att det stundtals blev lite för läskigt och ville gå till Bamse. Barnen tyckte inte om zombies, deras sätt att hasa sig fram och deras sätt att låta skrämde dem. T tuffade till sig mot slutet av dagen och körde en spontan "Arga leken" med en "död" brud i trasigaste brudklänningen.

Det var ett fullspäckat schema. Efter en rejäl hotellfrukost började vi dagen med att besöka Bamse och hans vänner, efter det åkte vi linbanan över Kolmårdens safari. Det är en häftig upplevelse att komma nära djuren. När vi åkte över lejonen var det endast två meter mellan oss och djuren. Vi försökte att hinna med så mycket som möjligt. Vi såg gastarnas (roliga) teaterföreställning och halloweenpysslade i lagunen, med sällskapet av delfinerna. Vi hann också med att besöka häxorna och se deras musikal. Allt var mycket professionellt och barnen tyckte att det var jättespännande. Naturligtvis såg vi delfinshowen och djurparkens alla fina djur, de ser ut att vara välmående.
Kvällen avslutades med en spökparad ner till balsalen. Vi dansade "Gangnam Style" med gastar, "Macarena" med vampyrer och I'm a single lady med häxorna (Beyonce) . Vi åkte hem sent på kvällen och det var två nöjda och trötta barn i bilen på väg hem.
 Jag rekommenderar ett besök på Kolmården under halloween. Vi bodde på Vildmarkshotellet och de har halloweenpaket 29/10-2/11. Ni hinner! Det enda minus är att det är dyrt att äta på hotellet och det är långt till andra restauranger. Fler bilder kommer.

Nu ska jag baka en kolapaj, det väntas gäster och det är lite som ska förberedas.

Kram på er!

Lena






torsdag 30 oktober 2014

Halloween

 Hej!

Tittar in för att önskar en en fin Halloween!

Vi är inte så mycket för att fira Halloween men god mat och lite godis blir det förstås. Vi får se hur länge dessa häxor och pumpor få pryda brickan. Jag gissar att små söta trollfingrar kommer att leta sig dit.
I dag har vi njutit av solen. Det är inte lika varmt ute och det är skönt med frisk luft. Det känns i kroppen att vi varit ute, vi är alla trötta och det blir en tidig kväll.

Kram på er!

Lena

onsdag 29 oktober 2014

Lov, ledig och lillördag

Hej!

Redan mitt i veckan, veckorna går fort.

För barnens skull försöker få in små inslag av Halloween. Vi har ätit Halloweenglass med smak av vanilj, apelsin och pumpa. Jag kände ingen smak av pumpa, det smakade mest apelsin. Den blev ingen favorit och jag överlåter den till alla som tål laktos.
Det blir en snabbvisit, jag har lovat T att inte fastna framför bloggen.
♡KRAM♡

måndag 27 oktober 2014

Vi tar en repris

Vi lyxar till det och äter räksmörgåsar igen. Är det lov så är det! Det är helt vanliga enkla räckmackor med ägg, skaldjursgegga, grönsaker och räkor. Jag och T tycker om romen men inte M så den går bort, men jag är inte så noga, små små korn får vara kvar.

Hej mina vänner!

Njuter ni av lov? 

Jag har precis kommit hem från frisören och undrar om jag är nöjd. "Min" frisör är mammaledig och jag gick till den som ligger närmast, rättare sagt några hundra meter från huset. Det blev bra och jag ska betala. Nej, jag tog inte "springnota", när jag var klar visade sig att de inte tar kort (?) och jag fick uppskov till i morgon förmiddag.

I dag har det blåst varma vindar och det känns konstigt att det är så varmt i slutet av oktober. Undrar hur vintern blir?

T är feberfri men trött och vi har tagit det lugnt i dag också. Vi har Halloweenpysslat pumpor, spöken och snälla häxor. Vi hoppas på en regnfri dag i morgon, vi behöver få frisk luft.

♥ Kram ♥

söndag 26 oktober 2014

Fotoutmaning vänner emellan - färg

Ny söndag, ny fotoutmaning och dagens tema är färg.

I oktober har färgen varit rosa och jag vet att det är många som känner ett helt" register" av känslor, allt från smärta, ovisshet, hopp och omtanke. Mitt bidrag blir en blandning av nytt och gammalt, ett kollage har jag visat i ett tidigare inlägg. Jag visar den igen för att jag tycker att det är viktigt. Det är skrämmande att så många drabbas och all hjälp till forskning behövs.
Fler bidrag finns här och här. Titta gärna in!

I dag fick vi sova en timme längre, den yngsta sov till halv åtta och vi åt en frukost till tända ljus och Nyhetsmorgon. T hade feber i går men verkar piggare i dag och är uppe och pysslar, skönt!

Fin söndag till er!

Kram Lena H

lördag 25 oktober 2014

Att lyxa till det

I går kväll firade vi att det är Kulturlov/Höstlov. I våras köpte jag mousserande vin med smak av passionsfrukt men sommaren passerade utan att vi öppnade den. Det blev helt enkelt inte något bra tillfälle och nu passade vi på. Det var jättegott, en blandning av passionsfrukt och fläder och den var inte för söt. Jag kan tänka mig att den är ännu godare en ljummen sommarkväll. Tack för tipset J och tack C-J för hjälpen!

I dag fick vi faktiskt sovmorgon, M sov till hela halv åtta och J bakade scones till frukost, det är lyx. Hela familjen är trötta och det har varit en intensiv vecka med sena kvällar. Nu har vi ett välbehövligt lov framför oss och vi har redan dragit ner på tempot. I dag pysslas det och byggs med lego, dansspelet får vila.
Vi inget inplanerat och det är inget vidare väder att vara ute i. Vi fortsätter höstmysa inomhus.

Kram L

onsdag 22 oktober 2014

En doft av kanel

Kan inte låta bli att visa lite fler bilder på "höstmyset". Ljuskoppar från Vitrinskåpet.

Hej!

Jag vill tipsa om en god och onyttig "muffinskaka". M bakade den nästan alldeles själv och vad gör det då om det blev lite "lufthål" i den.
Fatet finns på rea här
Jag har hittat receptet i Pernilla Whalgrens "Pernillas Praliner" och då heter den "Enkel kanelbullesockerkaka" men jag kallar den"Muffinskaka" för att smeten är nog egentligen en muffinssmet.

8-10 bitar

Ugn: 175

150 g (det står 175 g i receptet) + 3 msk smör
2 1/2 dl vitt socker
2 ägg
3 dl gräddfil
4 1/2 vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt

Fyllning:
3/4 dl socker
2 - 2 1/1 msk kanel

Rör den större mängden smör och socker poröst i en bunke. Blanda ner äggen, ett i taget och sedan gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner det i smeten.

Blanda socker och kanel till fyllningen.

Smöra och bröa en sockerkaksform med löstagbar kant.

Häll i hälften av smeten, strö över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker. Klicka till sist över 3 matskedar smör.

Grädda i ca 35-40 min. Testa med en sticka, kakan ska inte vara kladdig.

Låt den svalna innan servering.

Enkel att göra och enkel att trycka i sig.

Kram på lillördagen!


måndag 20 oktober 2014

Krämig kycklingpaj

Hej!
Tänkte bjuda på ett middagstips. En krämig kycklingpaj med frasig kant och ett täcke av ost.
Krämig kycklingpaj

Ugn: 200

Botten: 
4 dl vetemjöl
50 g smör
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser, tryck ut degen i en form med löstagbar kant, glöm inte kanterna. Förgrädda i 10 min.

Fyllning:
3 stora kycklingfiléer alt. en färdiggrillad kyckling
5 dl creme fraiche
3 tsk Sambal oelek
1 liten orange paprika alt. gul
2 st charlottenlök 
1/2-1 dl Sweet chilisås
2-3 msk Maizena 
Riven Mozzarellaost

Bryn kycklingfiléerna tills köttsaften är genomskinlig, alt, rensa ut köttet från en färdiggrillad. Hacka löken och paprikan och bryn hacket i smör. Rör i creme fraiche, Sweet chilisås, Sambal Oelek och smaka av med salt. Koka upp allt tillsammans med Maizena. Låt allt sjuda i 10-15 min. 

Fyll skalet och låt gå ca 30 min i ugnen. Ta ut pajen och strö över riven Mozzarellaost. Låt den gräddas i ytterligare 10 min.

Servera med sallad. 

Till den drack vi självaste "MatTina", eller rättare sagt ett rött vin med hennes ansikte på flaskan. Det smakade tyvärr "sådär", nästan lite beskt. Jag vill tillägga att jag var lite förkyld och mina smaklökar var lata.
Den här veckan är jag och J hemma varannan kväll. Vi har utbildningar och klipptider och jag vet inte vilket som är mest spännande. Lika bra att köra på, snart är det Kulturlov och då får vi vila.

Kram på er!

söndag 19 oktober 2014

Ljuskoppar, ljuskoppar och ljuskoppar.

I dag har jag äntligen fått till lite bilder på lite av det nya. Dessa fina stämningsfulla ljuskoppar finns hos Vitrinskåpet i tre olika färger och två storlekar
Hej!

I dag har vi försökt få ordning på arbetsrummet/kontoret/pysselrummet ("kärt barn har många namn"), det går sakta framåt. Rummet är litet och det är svårt att få till det. Jag vill att det ska bli praktiskt, mysigt och fint. Under dagen har vi fått upp bokhyllor och tömt tre kartonger, nu fattas ett skåp, bra belysning, hyllor och ljuskoppar. Vad vore livet utan vackra ljuskoppar! Som ni förstår är det en bit kvar tills jag och mina projekt kan flytta in i, om jag får bestämma, pysselrummet
I kväll tänkte jag försöka se Keplers "Hypnotisören", det är andra försöket. Förra gången stängde jag av filmen efter bara några minuter. De första scenerna gjorde mig skräckslagen. Jag har lovat J att i alla fall försöka och han har lovat att inte åka bort över en natt på hela året. 

Fin kväll till er!

Kram Lena



lördag 18 oktober 2014

Intensiv lördag

Nu förstår jag varför vi inte ätit bakad potatis på flera år. Det är supergott de första tuggorna sedan blir det lite torrt och då fyller man på med "gegg", efter det blir det mäktigt och när jag ätit klart får jag "potatismage". Det var i alla fall mysigt och smakade gott.

 Hej!

Tittar in en kort stund för att önska er en fin lördag!

I dag har det varit en lång dag. M vaknade halv sex och ville se på tv. J masade sig upp och satte på en film sedan gick han och lade sig igen. Själv kunde jag inte somna om och efter en stund gick jag upp till M och bakade Pernilla Wahlgrens "muffinsbulle". Det är mycket kanel i smeten och doften tillsammans med frosten, mörkret och tända ljuskoppar gav en försmak av julen.När T kom ner frågade hon om vi hade kokat tomtegröt.

Efter frukosten kom pappa och fikade på "kanelbomben", den blev god och recept och bild kommer i veckan.  Efter det har vi skjutsat barn och ett vitrinskåp fram och tillbaka, det senare mellan köket och vardagsrummet. 

Nu ska jag skala räkor, T har beställt räksmörgåsar och te till kvällsmat så det är väl bara att kavla upp ärmarna och börja.

Kram Lena

fredag 17 oktober 2014

Fredag!

 Hej!

Äntligen fredag, vad jag har längtat. Jag ser fram emot att få tända ljus i nya ljuskoppar och duka fredagsfint. I dag behöver jag inte köpa någon fredagsbukett, den vi fick av bilfirman förra torsdagen är fortfarande fin.
 I kväll ska vi äta något som jag inte har ätit sedan jag var student. Vi ska äta bakad potatis med skagenröra, skinkröra, vitlökssmör och riven ost. Jag funderar på att koka potatisen i tjugo minuter innan den går i ugnen, då tar det inte riktigt lika lång tid. Frågan är om det blir lika bra/gott, jag vill inte äta en seg potatis
Vår helg består av kalasande, eller rättare sagt tjejluncher. T ska skjutsas till vår kommuns alla hörn och äta. Nu för tiden har T och hennes vänner inga kalas utan de bjuder varandra på lunch, vilket  egentligen är trevligare och mindre onyttigt. Det är roligt att det händer saker, det är bara det att alla tjejerna fyller på hösten och vintern. vilket gör att helgerna snabbt blir fullbokade och tillsammans med lucia, klassfester och dansuppvisningar blir det väldigt lite tid här hemma. Jag får vara glad över att hon är hemma på kvällarna.......så länge det varar.

Jag hoppas att ni får en fin fredag!

Kramar

torsdag 16 oktober 2014

Sneak peak

Hej!

Äntligen efter några mejl kom leveransen. Jag antar att vårt lilla webbutik inte högprioriteras, vi är väl som en "fis i rymden" men det känns tråkigt att behöva påminna.

Det var i alla fall jättefina saker som kom och jag lovar att visa dem i helgen, i kväll räcker inte tiden till och min kamera behöver hjälp av dagsljuset. Det blir en liten sneak peak.

 Fina kuddfodral och vacker ljuskopp som skiftar i guld.
Det är kaos i vår lilla hall och det är inte det lättaste att gå igenom allt när man dessutom är allergisk mot kartonger. Ögonen rinner, det kliar i ansiktet och jag nyser och nyser. Det gäller att kontrollera allt, antal och eventuella defekter. Allt ser bra ut och det ska bli roligt att lägga ut alla fina saker i webbutiken.

Nu ska jag fortsätta i röran, så att vi kommer ut i morgon bitti. Jag vill också hinna dammsuga bort  "kartongdammet" innan barnen ska nattas. Usch, för allergi!

Vi ses!

Kramar

tisdag 14 oktober 2014

På en mur

Visst är det fina färger som vår natur bjuder på? De här röda fina löven var jag tvungen att fånga med min kamera. De lyste vackert mot den gråa muren och jag trasslade in mig mellan den och en svart blank Mercedes. Jag drog in magen och var rädd att blixtlåset på min jacka skulle repa lacken. Vad gör man inte för att fånga lite färg en mulen höstdag.
Hej!

Jag är trött i dag, vi är trötta i dag. När jag vaknade var det kolsvart både ute och inne. M trodde att vi väckte henne mitt i natten och T sa att hon nyss hade somnat. Tänk att vi fick väcka M, det händer nästan aldrig. 

M ville absolut inte åka till förskolan, stora tårar kom och mitt "mammahjärta" fick ont. Tänk att vi väljer att lämnar våra barn hos andra (duktiga, snälla och omtänksamma) hela dagarna och tänk att vi lämnar dem trots att de inte vill. Jag har stannat många gånger bakom husknuten och låtit tårarna komma. Jag vet att det oftast, inte alltid, går över när jag stängt dörren men jag kommer aldrig bli vän med känslan att lämna. Jag är helt enkelt för "blödig". 
Jag vill också berätta att när jag hämtar M är hon glad och vill alltid leka färdigt innan vi går hem. Jag vet att hon trivs men får hon välja stannar hon hellre hemma.

Önskar er en fin dag!

Kram Lena


söndag 12 oktober 2014

Fotoutmaning vänner emellan - Höst för mig

Hej mina vänner!

Nytt tema, Höst för mig.

För mig innebär hösten att jag kan slå av på mitt tempot här hemma, tillåter mig att inte göra så mycket mer än att sätta mig med en kopp kaffe och läsa en bok. Det är mörka kvällar och det skapar tid för pyssel. Vi tänder mycket ljus här hemma och myser. Jag upplever att vi helt plötsligt får mer tid, ingen gräsmatta behöver klippas, känslan av att vi "måste passa på att ta vara på sommarvärmen" försvinner. Vi får mer tid för att laga mat, rejäl mat som tar tid och som lagas från grunden.

Naturligtvis finns det fortfarande många måsten, tvätthögen stryker sig inte själv för att det blir höst, och gräsmattan måste krattas. Vi har en "tradition"  här hemma, vi krattar löven tillsammans och tävlar om vem som får ihop störst lövhög och det är tillåtet att ta löv från varandra (vilket gör att det blåser löv överallt och det tar låååång tid). Barnen gillar det, de krattar tills de är genomsvettiga. Vi avslutar "stora krattar-dagen" med att grilla korv. 

Nu när jag skriver om min höst inser jag att jag kanske är en höstmänniska, trots att jag ogillar kylan, mörkret och regnet. Jag tror att det beror på att vi umgås på ett annat sätt än på sommaren.



Fler bidrag finns här och här.

Fin dag till er!

Kram

lördag 11 oktober 2014

Det går i rosa

Jag har varit på väg att publicera det här inlägget så många gånger. Det är så mycket känslor och tankar som följer med texten. Ni går väl på mammografi? Det är viktigt! Jag skriver rader med personliga saker som jag genast raderar bort, det blir för personligt och jag är inte redo för det. Det får bli så här, ett kollage och en uppmaningen om att Rosa bandet kampanjen är viktigt - inte bara i oktober utan hela året!

Ni är väl med och stödjer Rosa bandet kampanjen?

Vi ses!

Kramar


fredag 10 oktober 2014

God förmiddag!

God förmiddag på er!

I dag är det fredag och jag är hemma med barn som börjar bli friska. Det märker jag genom att de börjar bli lite konflikter, de är piggare och helt enkelt trötta på varandra. I morse försökte jag få i mig lite varmt kaffe men fick hela tiden resa mig upp och lösa små små konflikter. När jag äntligen satte mig igen var kaffet naturligtvis kalt och odrickbart, det hade till och med blivit ljusare ute. De två första korten tog jag tidigt i morse, när kaffet var drickbart och det fortfarande var ganska mörkt ute.
 I går hämtade vi äntligen, till J stora lycka, den nya bilen. Det var andra gången vi försökte få med oss den hem, den var inte färdig första gången och vi fick åka hem i den gamla bilen.  Nu står den här hemma och jag har sett att J i bland öppnar garagedörren och smygtittar på den.T sa att hon trodde att pappa skulle sova i bilen i natt, men så illa var det inte....tror jag....Blombuketten fick vi som plåster på såren. 
Äntligen fredag! Det känns som att jag skrivit denna mening några gånger och jag kommer säkert att skriva den flera gånger. Det är något speciellt med fredagar! Något lyxigt! Början på några dagars ledighet. Eller vad tycker ni?

Kvällen blir lugn, vi vilar oss lite till. 
 Nu tittar solen fram och allt blir så mycket ljusare. Om jag hade tid skulle jag ta om bilderna men T haf fått näsblod av nässprayen och är orolig.

Önskar er en fin fredag!

Kram Lena


torsdag 9 oktober 2014

Lite färg och "tredje gången gillt"

Hej!

Nu har jag försökt publicara mitt inlägg flera gånger, lite av texten försvinner och det blir en kort hälsning.

I dag är det mulet och det har regnat hela dagen. Alla höstens vackra färger försvinner i det gråa och det är svårt att inte gäspa.

I går tittade solen fram och jag försökte hinna ta lite höstbilder, men varje gång jag tog fram min kamera gick solen och gömde sig. Det kändes nästa som att den drev med mig. Några få höstbilder fick jag med mig hem.
Jag sitter i soffan och njuter av att ta helg. Jo, ni läste rätt. Veckans sista arbetsdag tar jag TFP och vårdar förkyld T, hon är feberfri men har ont i öronen. I morgon blir det en miniskola här hemma. Jag har, på Ts begäran, varit till hennes skola och hämtat böcker så att hon inte kommer för långt efter.

I morgon är det äntligen fredag och det ska bli skönt att få mysa med barnen och strosa runt i mysbyxor. Jag gillar fredagar, veckans bästa dag. Vi har inte planerat vad vi ska äta, har ni några förslag?

Kramar

onsdag 8 oktober 2014

Marocko i köket

Hej!
I helgen tog vi oss tid för ytterligare ett långkok. Vi brukar gå ut hårt med långkok när löven gulnar och försöker hålla det fram till det är dags för julmaten.
 Det blev en riktig höstgryta med smak av Marocko.

ca 700 g benfri högrev
1 gul stor lök
3 msk oxfond
smör
2,5 msk tomatpuré
1 krm svartpeppar
0,75 dl soja
3,5 dl vatten
1/2-1 chilifrukt
3 st vitlöksklyftor
1,5 msk kanel
1 msk spiskummin
1 granatäpple
ca 15 torkade aprikoser
russin
Bulgur
2 dl turkisk yoghurt

Ansa köttet ock skär det i 2,5*2,5 cm. Hacka löken. Bryn köttet i smör (i omgångar) och lyft över bitarna till en gryta. Häll över löken, tomatpuré, soja, peppar och fond. Häll också över vatten och låt småkoka under lock i minst 1 timmer. Hacka chilifrukt (ta ur kärnorna) och vitlök, fräs det i smör - det får inte brännas! Slå ur granatkärnorna och strimla aprikoserna. Strö kanel och spiskummin över köttet, blanda och låt grytan koka upp igen. Tillsätt också granatkärnor, russin och aprikoser. Låt det koka i ytterligare 5 min.

Koka bulgur enligt förpackningen och tillsätt smör och lite extra salt. Jag tog också i lite gurkmeja för att få en gul färg. Tillsätt russin och granatkärnor. Jag serverade  med sallad och turkisk yoghurt.

Receptet hittade jag hos Arla. Jag har uteslutit mandel och mynta eftersom vi är allergiska.
Vi ses!

Kram