söndag 30 november 2014

Allt går i svart och vitt

Det blir en advent i svart och vitt. 

Hej!

Tittar in en kort stund för att önska er en trevlig advent. Vi ska snart äta lunch och sedan gå ner till den lilla stadens centrum och gå på julmarknad. Det gäller att passa på när det händer något och kanske kan jag hitta något nytt fint till granen. Totte och Zillah ska underhålla barnen på eftermiddagen men det hoppar vi över. Det är skönt att komma hem och bara mysa. J har lovat mig glögg och barnen tomtegröt. 

Kram Lena

lördag 29 november 2014

"Tio saker man inte ska göra på första dejten"

"Det klart att det finns plats för en cupcakes! Pizzan ska bara lägga sig åt sidan i magen."

Hej!

Nu är det alldeles tyst i köket, alla pratglada och fnittriga tjejer har gått hem. Jag och J har sett "riktiga dansmoves" och (tjuv)lyssnat på tjejsnack. Nu vet vi tio saker man inte ska göra på första dejten, vilka killar som är sötast och snyggast, fått klädtips för att se äldre ut och vilken som är den godaste VS-doften. Första dejten? Nu går det väl lite för fort!
 T var uppe tidigt och vi hann inte plocka undan frukosten innan hon började duka. Samtidigt som det kliar i mina fingrar är det trevligt att T bestämmer och gör det mesta själv. Ett tag funderade jag på att byta ut duken men då hade jag fått skämmas. Det blev en lång förmiddag med pirr i födelsedagsmagen, tjejerna hann både locka håret och bli osams. Det var skönt för alla när den första gästen kom.
 I kväll ska vi inte göra någonting, bara vara. T pysslar med sina presenter och M tittar på tv. I morgon är det första advent och om vädret tillåter ska vi gå ner på stan och få lite julkänsla.

Trevlig kväll!

Kram



fredag 28 november 2014

T.G.I.F

Små vita fina stjärnor har fått mellanlanda på brickan innan de får sin plats i granen. I brist på vita snöflingor får vitmålade glasstjärnor sprida lite vinterkänsla här inne. Det är blir/är svårare utomhus, det är plusgrader och gräsmattan är fortfarande grön.

Heeej!

Äntligen fredag och vi har sett solen i hela två dagar den här veckan! 

Veckan har varit intensiv med både inplanerade möten men också oplanerade. Veckorna går fort, bara tre kvar till jullovet.

Här hemma är det också intensivt. T är på Disco Ball Night en kort stund, sedan ska hon hem och städa och förbereda sin tjejlunch som hon ska ha i morgon. Det gäller att få det mesta gjort i kväll, T är kvällspigg men såååååå morgontrött. Det blir välkomstdrink, pizza, popcorn, cupcakes och smågodis. Undrar hur små magar kommer att må i morgon kväll......

 Både bricka och stjärnor kommer från Vitrinskåpet.

Nu ska jag laga middag, måla naglarna på tjejerna och tända en mysig brasa. Det är fredag!!!!

Kram på er!


tisdag 25 november 2014

Inför advent

 Duk från Bruka Design
Hänge i koppar från Nordljus
Ängel i glas från den lilla stadens inredningsbutik
Bricka i plåt från Vitinskåpet

Äntligen! I dag sken solen från en klarblå himmel och det var nästan overkligt ljust i några få timmar, men säg den lycka som varar för evigt, klockan tre var det mörkt igen.

Hej! 

Har kylan kommit till er? Här har den det och värmen här inne "släpar" efter. Jag går (hasar) runt i fleece och tjocka, mjuka, hala sockar. 

Jag har (som vanligt) stressat lite på jobbet och när jag gick hem i dag sa G till mig att jag skulle åka hem och adventspynta. Och det gjorde jag, mellan tillverkning och frisering av svarta pom poms och matlagning försökte jag att få till lite advent på brickan. Det var segt att få till lite julkänsla i mörkret, men nu är alla stjärnor och ljusstakar på plats. De står i fönstren och väntar på att få sprida lite ljus i mörkret. På söndag tänds de, inte före. Tror jag......

Jag kan inte sluta ta bilder på mitt hänge i koppar. Det är så tacksamt att fota och kanske får det ett eget inlägg......i år igen.....
Nej, nu har jag inte tid att sitta här hos er, om jag sätter fart hinner jag göra i ordning adventsljusstaken innan tröttheten tar över. När den väl är här blir det inte mycket gjort.

Kramar Lena

söndag 23 november 2014

Fotoutmaning vänner emellan - Shades Of Grey

 Hej!

Dagens tema är "Shades of grey". Det blir ingen barnförbjuden tolkning, jag har inte ens läst boken.

Halva mitt hem är fullt av grått, låter kanske lite tråkigt men jag gillar grått och det går att kombinera med andra färger,

Här hos oss har de senaste månaderna varit gråa och advent kommer att få jobba hårt för att få till lite ljus. Inventerade just våra adventsstakar och de behöver nog gå i pension, armarna är lösa och färger har torkat och flagar. Vad synd.......Not! Tjoho! Nu får jag äntligen köpa nya!

Nu ska jag få till lite advent på övervåningen som aldrig blir klar. Vad gör ni i dag?

Fler bidrag finns här och här.

Kram

lördag 22 november 2014

I saffranstider

 Nu börjar den fina saffranstiden. Gult, gott och lyxigt!

Jag tänker att jag ska försöka baka något med saffran varje helg fram till jul. Det finns en risk att det blir ett krav och att våra saffranssmaklökar går i strejk. Vi får se.

Hej!

Mannen i huset är på Öl & Whiskeyfestival/-mässa och vi får se hur gott det var när han kommer hem :-). Vi tjejer har myst och bakat saftiga vaniljmuffins till T som har tjejlunch nästa lördag. Det är ett barnvänligt recept utan smält smör så risken för brännskador minskar avsevärt. Bilder och recept kommer i veckan.

Vinterns, den utan snö och minusgrader, första saffransbak blev en kladdis. Det finns många varianter på denna söta sak och jag bakade "den" utan mandelmassa. Jag hittade receptet hos Amelia och jag vet att Matplatsen är full av kladdkakor.

100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1-2 pkt saffran

Finhacka chokladen. 
Stöt saffran tillsammans med lite strösocker.
Smält smör på svag värme och när det börjar att smälta tillsätter du chokladhacket. Rör hela tiden så att det inte bränner fast i botten! 
Vispa ihop ägg och socker och tillsätt övriga ingredienser.
Häll smeten i en smörad form med löstagbar kant och grädda i ca 13-15 min. Jag lät min kaka gå några få minuter längre, en av våra fikagäster är inte är speciellt förtjust i det kladdiga. Personligen tycker jag att en kladdkaka ska vara lös och kladdig.

Servera med vispad grädde.

Nu ska vi fortsätta mysa här hemma. I kväll ska vi äta i soffan, framför tv men säg inget till J.

Kram kram

fredag 21 november 2014

Fredag

Den svarta plåtbrickan och ljuskopparna kommer från Vitrinskåpet.

Har ni också problem med ett överflöd av papper och teckningar på kylskåpet? Jag rensar och barnen fyller på. De kommer hem med fina egengjorda kylskåpsmagneter och då måste de ju synas och användas.


Hej!

 Veckan har gått väldigt fort och den blev inte som planerat. M har haft feber och jag har varit hemma och degat, målat och tittat på tv med febrig liten. Tyvärr är det ingen som gör "jobbet på jobbet" och det blev stressigt att komma tillbaka. När vi kom hem och innanför dörren gick luften ur mig, jag skulle ha kunnat somnat stående. Till slut släppte jag väskor, blöta utekläder och posten på golvet och blev sittandes i trappen. Efter en lååååågn varm dusch och lite mat i kroppen blev jag som en ny människa. Nja, det var nog att överdriva, knappt en halv ny människa. Jag blev i alla fall så pass människa att jag bakade en saffranskladdis efter middagen Saffran brukar inte förekomma här hemma förrän till första advent, vad händer?

På tal om att komma tillbaka till jobbet. I onsdags morse var jag helt själv i arbetslaget, det var mörkt, tyst och ensamt. Alla mina kollegor var antingen sjuka, lediga eller hade sjuka barn, det kändes som att jag var "last woman standing". Jag trodde att jag missat något, att alla andra utom jag visste vad  som hade hänt eller var vi skulle vara. Kuslig känsla. 

I kväll skulle vi ha haft glöggkväll med arbetslaget men baciller satte stopp för det och jag funderar på att värma årets första glögg här hemma. Jag brukar hålla mig till första advent, ingen julmusik, inga adventsstjärnor och ingen glögg. I morgon kanske jag spelar lite julmusik i smyg, bara kanske......

Trevlig kväll mina vänner!

Kramar Lena

onsdag 19 november 2014

Mammas tacopaj

Jag vill tipsa om en krämig god tacopaj som min mamma brukar laga. Den passar lika bra mitt i veckan som till fredagsmys.

Deg:
4 dl vetemjöl
50 g smör
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk bakpulver

Blanda snabbt alla ingredienser och tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Låt degen gå upp några centimeter på kanten, all fyllningen ska få plats. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.

Fyllning 1:
500 g köttfärs
1 påse tacomix
1 gul lök
1 dl vatten

Finhacka löken och bryn hacket med köttet. Blanda i kryddmixen och tillsätt vattnet. Låt allt småputtra i tills köttet är genomstekt och fått smak. Häll köttfärsblandningen i pajskalet.

Fyllning 2:
4 st hackade tomater
1 stor finhackad rödlök
4 msk majonnäs
4 dl riven ost
2 dl creme fraiche
salt &peppar

Blanda alla ingredienser och klicka ut toppingen över köttfärsen. Låt gå i ugn i ytterligare 10-15 min.

Servera med salsa och sallad.
Frasigt pajskal, mums!

Jag hoppas att ni har en trevlig onsdag och njuter av tända ljus i höstmörkret.

Kramar

söndag 16 november 2014

Som snö på en kvist

Någon i min omgivning är sårad och det får mig att bli ledsen. Jag har funderat över ordens betydelse, hur lätt ord kan såra och hur lätt det är att med små ord lyfta och stärka. Alla måste ta ansvar för sina ord, det kan ingen annan göra. 

Hej!

Redan söndag och i dag har jag fått lite gjort här hemma. J är till storstan och handlar de första klapparna. Vi får åka i omgångar, det är svårt att vara hemlig när man har med två nyfikna tjejer. J handlar sakerna som inte går att "handla fel" och jag tar hand om finliret (storlek, färg, småplock) med andra ord det som är typiskt tjejigt.

J kom hem med en liten plastgran i kruka och den har jag ställt på klaffbordet i väntan på ev. pynt eller ljus. Den är fin, lagom liten och ser inte sådär plastig ut. Jag tål inte granar och då får jag ta det som erbjuds, tack IKEA. Bilder på granen kommer senare, när jag har bestämt mig för vad jag ska göra med den. Jag skulle gissa på att den fick stå orörd i en timme. Nu finns det små fina egengjorda stjärnor fasttejpade på varje gren och jag tror att det blir svårt att förhandla bort dem.
Halva november har gått och det är fortfarande plusgrader ute, helt otroligt. När kylan knackar på dörren kommer det bli jättejobbigt. Jag saknar snön, det gör allt lite ljusare och barnen kan vara ute och leka. Nu har det regnat hela hösten och jag känner mig begränsad.

Var rädda om er!

Kramar Lena



lördag 15 november 2014

Vinterns finaste blomma

Visst är cyklamen en av vinterns finaste blomma? Den och hyacinter.

Hej!

Tittar in en kort stund för att önska er en trevlig kväll!

I dag har det varit full fart. Jag skulle bara vara och gå runt i mysbyxor, dricka för många koppar kaffe och plocka fram vintern men det visade sig att alla andra i familjen hade en annan planering. M ville cykla till lekparken och "segla på de sjutton haven" som pirater gör och T ville planera och handla inför sin födelsedagsmiddag och det tog sin lilla tid. Vi bestämde färgtema, meny, pyssel och snacks. På "min tid" var det korv med bröd och fiskdamm. Dagen gick fort och nu på eftermiddagen har jag försökt få till några bra bilder på lite fint som har kommit till Vitrinskapet men mörkret envisas med att förstöra. I morgon blir det stativ.
 Medan jag sitter här och skriver "strötittar" jag på Junior Eurovision Song Contest. Jag blir imponerad över deras sång och deras scenframträdande. En av tjejerna har gjort en mobilapp, har en egen Youtubekanal och skrivit en bok. Nu blir hon en popidol, hur ska det sluta?
Nu väntar en (till) kopp kaffe och en chokladbit i form av en snögubbe. Det blir så när man snor lördagsgodis från sina barn.

Kram

torsdag 13 november 2014

Att vara konstant upptagen

Hej! 

Det här med att sätta gränser för sig själv och att prioritera krånglar till det för mig. I vissa situationer är jag verkligen usel på att säga nej, att jag inte hinner. Jag hade medarbetarsamtal i dag och jag och min chef pratade om hur svårt det kan vara att be andra att vänta och att jag ska börja prioritera. Prioritera, bara ordet gör att det blir stressigt. I mitt yrke är det lätt att bli sönderstressad med jag känner mig inte stressad bara konstant upptagen.
Och för att inte bli stressad ska jag ta en helg och vinterbona, låta mina renar få komma fram och hälsa på varandra. Kanske baka en kaka och handla lite nya fina (renar) julsaker. Vad ska jag annars göra i detta regnväder, i väntan på advent.

Sköt om er!

♥♥
Kramar
♥♥

tisdag 11 november 2014

Ett år äldre

Jaha, då har jag blivit ett år äldre och fått fler gråa hårstrån men det är väl som det ska vara. 

Hej!

Vi började att smygfira lite på fars dag, det är mest praktiskt att slå ihop dagarna. När jag var liten (yngre) tyckte jag inte om att dela min dag med min pappa, i dag är det bara roligt. 

Vi kalasade på smörgåstårta och ljummen ananaspaj med vaniljglass. Bilder på pajen kommer senare.
Så här gjorde jag min smörgåstårta.

Grundröra:
Crème fraiche
Majonnäs
Lättvispad grädde
ev. pepparrotsvisp
Blanda efter eget tycke, jag blandar i minst av grädden.

Fyllning 1:
Rökt skinka alt. bredbar leverpastej
Gurkmajonäs, alt. Bostongurka

Fyllning 2:
Ägg
Skinka
Grundröra
ev. Pepparrotsvisp

Fyllning 3:
Skagenröra
(det går bra att utesluta denna fyllning om det är någon som inte tål skaldjur)

Garnering:
Rostbiff
Skinka
Vindruvor
Ägg
Räkor
Grönsaker
Frukt
Ostbågar (krossade)
Jag har aldrig gjort en smörgåstårta med vispad grädde och jag tycker att det blev lite tungt för magen och att smaken blev för mild, men den blev saftig och god. (Jag brukar använda gräddfil i stället.) Jag har heller aldrig haft krossade ostbågar på kanterna och det var ok, men tunt skivad gurka fungerar lika bra.

I dag blir det hämtmat, vi måste ju fira lite på den "riktiga" bemärkelsedagen.

Kram på er!

Lena





måndag 10 november 2014

Att bli fascinerad

Det är något speciellt med delfiner. När jag ser delfiner blir jag imponerad av deras tillgivenhet, klokhet och sociala samspel.

Hej!

Börjar ni tröttna på bilder från Kolmården? Sorry! Jag måste bara visa några höjdpunkter för oss vuxna. Ett besök hos delfinerna är ett måste!

Det var fullsatt i delfinariet. Vi satt packade som sardiner och njöt av showen, trots att det var både varmt och fuktigt. Tyvärr var det svårt att hålla kameran still när alla runt omkring klappade händerna.
Denna kisse är också ett djur som jag blir imponerad av. Ståtlig och respektgivande.
Vi stod på varsin sida av glaset och tittade på varandra, och även om jag visste att den inte skulle kunna röra mig kändes det i magen när den nosade på/mot min kamera. Pälsen ser mjuk och skön ut M ville gosa in sig.
Visste ni att giraffungen faller två meter vid födseln och att en vuxen giraffs hjärta väger ca elva kilo och är ca 60 cm i diameter. 
Det här inlägget får bli det sista från Norrköpings skogar. Tyvärr träffade vi inte Kolmårdstrollet Trolle och inte såg vi Jalle, Julle och Julius, bara spöken och gastar. Kommer ni ihåg dem? Ett barnprogram som sändes från 1959-1987.

♥♥ Kram Lena ♥♥

söndag 9 november 2014

Fars dag och Fotoutmaning vänner emellan - Bus

Egentligen skulle jag visa en bild på M för hon är full med bus men det blir i stället den ordentliga, lugna och eftertänksamma T som få symbolisera dagens team.

Så här glad blev segraren. M blev ledsen och rullade sig i högen, vilket resulterade i att hon blev blöt från topp till tå. Jag tyckte synd om M för det är hon som sliter mest och som verkligen krattar. Tröstpriset blev en varm dusch och en kopp varm choklad,
I dag har vi äntligen krattat vår trädgård.Tanken var att vi skulle ha den stora krattardagen under lovet men det regnade och regnade och när den fina dagen kom var vi inte hemma. Sedan kom årets första snö och då rullades det små snöbollar i trädgården. Egentligen hade vi inte tänkt att kratta i dag men barnen tjatade och var ivriga. Regnställen åkte på och krattorna togs fram, det krattades och bars löv fram och tillbaka hela förmiddagen. Det är fritt fram att ta löv från andras högar, störst vinner. När barnen var genomblöta och gick in andades J ut och han fick till slut ihop några ordentliga högar.

Fler bidrag finns hos här och här.

Kram på er!

fredag 7 november 2014

Fredag och kladdkakans dag.

Redan fredag...sååååå skööönt!!!!! Har ni ätit kladdkaka i dag? Vi firade på jobbet och det får räcka.

Visst är det mysigt att få komma hem, tända en brasa, ställa fredagsblommor på bordet och duka lite lagom fint på bordet. 

Hej på er!

Jag har verkligen inte suttit still många minuter den här veckan. Det har gått i ett! Om det är något jag har lärt mig som lärare är att dagen ofta inte blir som jag planerat. Det uppstår oväntade situationer och saker får strykas från agendan. Det är också det som gör arbetet intressant och simulerande. Det är skönt att ha saker att göra men lagom arbetsbelastning är bäst. Ni vet, det där jag skrivit om tidigare. Att hitta balansen i livet.

För bara ett halvår sedan tänkte jag annorlunda. Jag stressade lätt upp mig, var trött och kände mig otillräcklig. I dag försöker jag prioritera annorlunda. Jag har insett och lärt mig att arbetet inte får och ska ta för stor plats. Tiden med familjen är värdefull och då vill jag vara en pigg och närvarande mamma. Jag har lärt mig den hårda vägen, det har kostat. Jag ska inte säga att det är lätt men jag försöker, varje dag.

 Nya ljuskoppar i vitt och koppar, de lyser fint i mörkret. Jag ska snart tända dem och njuta av kvällen. Kopparna hittar du här
  


Nu ska härs bakas pizza med kapris, rödlök och tonfisk. Det är bara att kavla upp ärmarna och börja.

Sköt om er!

Kram på er!

Lena

onsdag 5 november 2014

Att ha rest till faraos land

I några timmar befann vi oss i en annan tid och i ett annat land, vi var hos faraonerna. Stora egyptiska statyer bevakade oss och det kändes som att de tittade på oss. M trodde att statyerna skulle börja röra på sig och kliva runt bland oss. Jag blev också lite smånojig, jag har nog sett för många dåliga filmer :-).

Hej!

Tidigt på morgonen smög jag in till Spaavdelningen och tog några bilder. Det var ingen där så tidigt på dagen och jag hade hela badet för mig själv. Det kan tyckas var lyxigt men det var nästan kusligt tomt och tyst, och jag skyndade mig att ta bilder. Utanför relaxen fanns Bråviken och en klarblå himmel. Vackert!
På första våningen fanns bubbelpool, vilosängar och motionssim. Det fanns också spa-behandlingar för stora och små.
På andra våningen fanns det ytterligare en bubbelpool, en strömpool och möjlighet att simma ut till en utomhuspool med vintertak.
Jag skulle gissa att den här herren är närmare fyra meter lång.
Visst är det fint? Hit kan jag tänka mig att åka igen.

Nu är det vardagen som gäller. Det är mycket som ska hinnas med innan jullovet, lektioner ska planeras, sagor ska rättas och betygen ska sättas. Det blir intensivt samtidigt som det blir kallare och mörkare och då känns det ganska bra att tänka tillbaka på vår blixtvisit till Afrika (?)  :-).

♥ Kramar Lena ♥