torsdag 30 april 2015

Kall räkpaj till en kall Valborgsmässoafton

Ett litet tips inför Valborg!

Hej!

I dag är jag är hemma med sjuk liten. Nu under våren har vi haft febriga barn nästan varannan helg, jag börjar ledsna. Barnen är uppgivna, lönen krymper och mina kollegor och elever känner snart inte igen mig.

I dag är det Valborgsmässoafton. Vi hade tänkt spendera Valborg med vänner men sjukt barn ändrade vår planering och vi får göra det bästa av situationen, det vill säga, gå ut och grilla men äta inomhus. Nu saknar jag det där inglasade uterummet som jag sa kändes onödig förra året. 

Brukar ni titta på någon Valborgsbål/-brasa? Här är vädret inte det bästa, det blåser kallt och regnar. Bara tanken på att stå ute sent i kväll med halvpigga barn gör att jag fryser.

Vi ska äta en kall skaldjurspaj till förrätt, grillade kycklingspett till varmrätt och en barnsligt enkel bananpaj med kola till efterrätt. Räkpajen är redan klar och står och "sätter sig" i kylen.
Receptet på denna smaskiga paj åt jag för första gången som student. Vi hade" knytis" och L hade med sig den som förrätt. Den blev en succé och vi åt den många gånger. Den blir absolut godast om du gör den direkt på morgonen så att smakerna hinner "sätta sig" till kvällen.

L kalla räkpaj

Fyllning:

2 dl lätt crème fraiche
1 dl finhackad purjolök
1 dl lättmajonnäs
1 pkt crabsticks, ca 8 st.
1 kg oskalade räkor
Salt & peppar
1-2 klyftor vitlök

Hacka purjo, dela crabsticks i mindre bitar och skala räkor. Lägg undan en del räkor till garnering. Blanda alla ingredienser till fyllningen och låt den vila i en skål med lock i kylen. Under tiden gör du botten.

Botten: 

3 1/4 dl mjöl
1 dl solrosolja
1 dl Kesella

Ugn: 225 grader

Blanda snabbt ihop allt till en deg. tryck ut den i en pajform och låt vila 15 min. i kylen. Nagga botten med en gaffel och grädda mitt i ugnen i ca 15 min.

Garnering: 

Citron
Gurka
Dill

Låt pajskalet bli kall innan du lägger på fyllningen. Garnera med gurka, citron och dill. Låt gärna pajen stå i kylen i ett par timmar innan servering. 

Pajen går också utmärkt att äta som en lättare huvudrätt tillsammans med en sallad och bröd.

Trevlig Valborg!

♡ Kram ♡

söndag 26 april 2015

Fotoutmaning vänner emellan - Så gott

Barnen ville göra chokladbollar och när de var klara berättade de att det bara blev 6 stycken. Gissa varför? De var superstora! Nästan omöjliga att äta upp, bara nästan...

Hej!

Som ni kanske har sett/förstått tycker jag mycket om att baka söta bakverk och den här gången hade jag i god tid planerat vad jag skulle bidra med till fotoutmaningen. Jag bakar mycket och tycker att det är avkopplande att få "jobba" med händerna. När jag bakar tänker jag mycket på det estetiska och vill att det ska se bra ut på fatet, därför blir det ett mindre nederlag när bakverket smakar bättre än vad det ser ut. Det är egentligen dumt att tänka så, huvudsaken ar att det går att äta. Eller?

När barnen fick reda på vad det var för tema ställde de sig och bakade chokladbollar och naturligtvis tycker jag att det blev "så gott" att det få bli veckans bidrag. Mitt får vänta.
 Jag vet att nästan alla har gjort hemgjorda chokladbollar och därför skriver jag inte receptet. Vi använder florsocker i stället för strösocker. 
Fler bidrag finns hos Kristina och Maria, titta gärna in till dem.

Trevlig söndag!

Kram

torsdag 23 april 2015

Solen på en fat

Jag har fått en liten bit av solen på mitt fat. 

Hej!

Egentligen tycker jag inte speciellt mycket om färgen gul men på ett handmålat fat, tillsammans med nyttigheter, kommer den till sin rätt. Det gäller att vara snabb, persikoskivorna och äggen försvinner snabbast från fatet.


Det här med teknik är fantastiskt....när det fungerar. Jag har försökt ladda ner ett par bilder i en timme men nu ger jag upp. Det får bli en ynka bil på ett halft fat. 

Njuter ni också av solen och värmen? Köket badar i sol och dagarna känns längre, det är till och med lättare att vakna. De senaste mornarna har jag vaknat halv sex och väntat på att mobilen ska larma. J säger att det är för att jag äter regelbundet och rör på mig. Jag vill gärna tro att det är så men det är svårt att avgöra/veta vad det beror på.

I morgon är det redan fredag, veckorna blir på något sätt alltid kortare på vårterminen och " hinna med-stressen" börjar smyga sig på mig. Det känns ok, jag har kontroll (i  alla fall i skrivandets stund).

♡Kram på dig!♡

söndag 19 april 2015

Att trösta sig med kalorier

Kladdkaka med fudge.

Hej!

I dag är liten sjuk igen och vi tröstar med kladdkaka. Tyvärr var det en dålig idé, lös tand och magont gör att kakan inte smakar. Trösten blir MER med smak av jordgubb och rabarber. Vi andra njuter av kalorierna och tröstar oss med att vi tror att vi sedan kan springa av oss allt det onyttiga.

Helgen har gått fort. I går tog jag farväl av min kära gamla bil, det var dags, den är lite trött och utarbetad och vi behöver inte två bilar. Det kändes lite vemodigt och jag hoppas att den får det bra. Tänk vad effektivt Blocket är, vi lade ut bilen till försäljning klockan tio och vid tre var den hämtad. Nu funderar jag på vad jag ska sälja nästa gång, kanske mitt fina vita antika skåp. Eller kanske M gamla säng som står och tar plats i garaget.

I dag ska jag inte göra något speciellt. Jag ska öva engelska fraser med T, sitta på trädäcket och njuta av solen och ta tag i strykhögen innan den tar över tvättstugan. 
Så här gjorde jag:

Botten:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 1/2 dl (210 g) vetemjöl
3/4 - 1 dl (45 g) kakao (Jag tog 3/4 dl)
2 msk vaniljsocker
1 krm salt

Fudge:
1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad, gärna 70 %
75 g rumsvarmt smör

  • Klä botten av en form, cirka 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper. 
  • Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. 
                            Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
  • Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter. Låt svalna lite.
  • Fortsätt med glasyren. Hacka chokladen. Blanda vispgrädde, socker, sirap och chokladen i en liten kastrull. Låt koka upp och sedan puttra sakta i några minuter. Rör hela tiden, annars kan fudgen bränna fast i botten av kastrullen och då smakar det bränt. Dra kastrullen från värmen och blanda ner smöret.
  • Låt fudgen svalna lite och häll den sedan över kakan/i formen. Låt kakan stå framme i rumstemperatur tills den inte är "ugnshet" och ställ sedan in kakan in i kylen och låt stelna i minst 3 timmar.
  • Det går lättare att ta ur kakan ur formen genom att skära med en kniv längs kakans kant. 
  • Servera gärna kakan med lättvispad grädde.
 Trevlig söndag!

Kram

torsdag 16 april 2015

Att samla på tulpaner

Ja, jag vet, nästan samma motiv två inlägg på rad, men tulpaner är så vackra.

Hej!

Visst är det lättare att komma upp ur sängen nu när det är ljust och himlen är knallblå? Veckorna går fort och det är få hela raka veckor kvar innan sommaren. I morgon är det redan fredag och nästan helg.
I dag hoppade jag lunchrasten och passar på att ta lite "ledigt", nu på eftermiddagen, för att skriva till dig. Jag är fortfarande på min arbetsplats och jag har egentligen många "måsten" kvar men energin börjar sina och jag är småhungrig.

Jag är urusel på att äta "mellis", det känns onödigt, jag tänker att jag ska ju ändå äta middag om några timmar. Jag dricker en kopp kaffe och ibland slår jag till på ett digestivekex, om det finns på hyllan i arbetsrummet. Jag vet att ett mellanmål är bra för både kropp och själ men det blir aldrig av. Har du några enkla goda (små) mellistips? Jag brukar säga att M blir en piggare och gladare tjej när hon äter "mellis", tänk om det gäller mig med. Tänk om jag går runt och är sur utan att förstå det? Jag tänker ge det här med mellanmål två veckor, fungerar det för mig så är det bara bra.
Nu ropar högen med papper på mig. Bäst att göra lite nytta.

Kram


fredag 10 april 2015

På utflykt

Ute på en udde vid sjön finna en plats för paus, tankar och vitsippor.

Hej!

Här där vi bor är vårvädret inte att lita på, en dagen är det tolv grader varmt och vindstilla och andra nollgradigt och blåst. Vi har verkligen försökt att ta vara på solen och gjort små utflykter.

Vi gick en bit runt sjön, det är rofyllt att vara nära vattnet. På en udde finns det en fin rastplats, när mina farföräldrar var unga fanns det en dansbana där, nu finns det ett vindskydd, en brygga och grillplatser. Det var skönt att bara sitta med ansiktet mot vårsolen och riktigt känna hur fräknarna förökade sig. Barnen lekte och jag laddade min kropp med sol och varenda liten cell njöt av ljuset.
Som vanligt är jag småorolig att barnen ska frysa och packar på dem alldeles för mycket kläder. Det slutar alltid med att de svettas.
Det var alldeles vindstilla och när vi satt där och fikade kom en citronfjäril och landade på M festis, där stannade den en kort stund innan den flög ut över sjön. Vackert!
I dag är det fredag och vi njuter av lovets sista vardag.

Jag önskar er en fin kväll!

Kram Lena

tisdag 7 april 2015

När man inte kan sluta

Börjar jag att äta är det nästan omöjligt att sluta.

Hej!

Jag funderar på att plocka ner mina (tio) påsksaker och sluta äta påskgodis. Dessa från Anthon Berg är supergoda, de smakar en perfekt blandning av choklad och lakrits, Det är synd att det är så omständligt att äta dem. I mitten finns en mandel och så här vid vårallergitider är det ingen bra idé att testa. Det kanske är tur att det är lite krångligt att äta......

I dag har vi varit ute i det fina vårvädret hela dagen och det stramar lite i kinderna av solen. Mannen har tvättat bilen, jag har suttit på trädäcket med en kopp kaffe och barnen har förvandlat hela trädgården till en hinderbana. Härligt!
Nu ramlade det in två soltrötta barn och det är dags för lite mellis.

Vi ses!

Kram Lena


söndag 5 april 2015

Bildregn på Loka Brunn (uppdaterad)

Mellan sjöarna norra och södra Loken, i den trolska bergslagsskogen, finns Lokadalen och där ligger Loka Brunn. Hit har folk rest i över 300 år för att dricka det helande vattnet. 

I går bjöd Loka Brunn oss på en stor och fräsch påskbuffé, det kändes att det var bra råvaror och det var svårt att äta "lagom". Det fanns mycket av/med lamm och mycket grönt.

Hej!

Jag funderade på om jag skulle dela upp mina bilder i två inlägg men jag "kör" alla på en gång. Det här är min påskafton i bilder.

Solen sken men när vi kom fram straxt före elva på förmiddagen låg snön fortfarande kvar på backen. Det blåste kallt och tjejernas klänningar blev genast för tunna, de frös och huttrade. Det var oväntat med snön, vi har ingen kvar här hos oss och det är bara ca 6 mil mellan Loka och vår lilla stad.
Vi ville titta in i kyrkan men porten var låst, i stället gick vi in i dörren bredvid och smakade på vattnet som sägs bota bland annat migrän. Kung Adolf Fredrik (1761) blev ordinerad 6-8 liter om dagen mot sin huvudvärk och det sägs ha botat honom. Vi drack bara varsin mugg så några mirakel väntar jag mig inte, men det smakade gott.
Vi hade tänkt bada i "Vattensalongen" men eftersom fyra av oss fortfarande kände av den irriterande envisa influensan avbokade vi det. Vi tittade in i salongen och det verkade mysigt att "bubbla" och lyxa till det med en spabehandling. Det får bli nästa gång.
Klockan tolv var det dags att äta i restaurangen.
Barnen blev imponerade över de fina handdukarna på toaletten :)
Matsalen
Får det lov att vara lite älghjärta?
De minsta ägghalvorna jag sett...
Kaffe och tårta serverades i Stora salongen. Brasan sprakade och på väggarna hängde fotografier från Lokas historia.
Det blev ingen påsktårta för mig, det fanns en laktosfri men det fanns helt enkelt inte någon plats i magen. 
Innan vi åkte hem tittade vi in i alla de små museerna, det var bland annat, "lazarett", idrottshall och behandlingar. Barnen tyckte att det var intressant och/men läskigt med alla bilder på sjukdomar och nakna människor.

Det var verkligen mysigt att få åka bort och fira påskafton med nära och kära, och det kändes bra att inte behöva laga påskmat. Jag brukar tycka att det är väldigt trevligt att laga mat och att ha folk här hemma men i år, av många orsaker, räckte inte orken till.  

Nu ska vi åka till mina föräldrar och äta lunch. Det är konstigt, men trots allt ätande i går så är jag hungrig i dag :)

Kram på er!

Lena

lördag 4 april 2015

Glad Påsk!

Barnen har fyllt den stora "duvan"(? Ms ord. Ser hon inte att det är en höna?) med påskägg och det är svårt för små fingrar att inte lyfta på locket/hönan och titta, lukta och kanske till och med känna på äggen.
Farmors opalin skål går inte att få ren, den är lite kantstött och börjar bli trött, men får ändå komma fram varje påsk. Jag vet egentligen inte varför jag förknippar den med påsk, kanske för att min farmor alltid hade den på ett högt skåp och varje gång vi var där på påskmiddag tittade jag på den. Då tyckte jag inte att den var speciell. Idag är den det.

Hej!

Jag tittar in en kort stund och önskar er en fin påskafton! Jag hoppas att du har en fin helg med sol och värme. Vi har nyss kommit hem från Loka Brunn, vi har varit där och ätit påskbuffé med nära och kära. Det var både gott och trevligt och det känns som att jag ätit för hela påskhelgen. (Bilder från Loka kommer).

Jag önskar er en fin påsk!
Kram Lena

onsdag 1 april 2015

Påsk i det svartvita skåpet

 Vi fortsätter med påsktema. Ett par minirosa ägg har fått flytta in i vitrinskåpet.

Hej!

Som ni vet funderar jag en del över tiden, hur jag ska hitta balansen mellan dygnets timmar och alla måsten. I dag kan jag säga att jag är en bra bit på väg. Jag har lärt mig att prioritera och att inte ha dåligt samvete eller bli stressad när jag eller min tid inte räcker till. Den största förändringen är att jag låter mig känna att det är ok även om jag inte hinner, orkar eller kommer ihåg. Lättare än så är det inte! Nu var jag kanske lite väl kaxig.....
En arbetsdag kvar , sedan lov!

Kram Lena