torsdag 28 maj 2015

10 år

I dag firar jag och J 10-årig bröllopsdag.

Tänk vad åren går fort och vad det har hänt mycket under dessa år. Vi har rustat två hus, fått barn och delat framgångar och motgångar. Det är inte alltid är enkelt, men självklart.
Bilden är från ett tidigare inlägg

I kväll ska vi natta barnen och sedan äta och dricka gott. Varje år säger vi " vad tråkiga vi är, nästa år går vi ut och äter." Vi får nog säga samma sak i kväll, det är svårt att få till en kväll på tu man hand mitt i veckan. Vi behöver barnvakt och både huvudet och kroppen säger att det är skönt att landa i soffan efter en hektisk arbetsdag. Jag hoppas att vi kan hålla oss vakna lite längre än vanligt, J är trött av en förkylning och jag av allergi. Ha,ha, inte mycket till romantik.

Sköt om er!

Kram L

tisdag 26 maj 2015

Päronträd i blom

Päronträdet med två sorters päron blommar äntligen!

Hej!

I dag har det faktiskt varit varmt och skönt. Solen har stundtals tittat fram och jag lämnade jackan kvar på stolen. Det är svårt att planera barnens kläder inför alla vårutflykter och trivselkvällar.Visst är det jobbigt när man inte riktigt kan lite på vårvädret. I skrivandet stund lyser kvällssolen in genom köksfönstret och jag blir bländad samtidigt regnar det utanför vardagsrumsfönstret.
 Nu längtar jag efter sommarlovet, värmen och att inte ha några tider att passa. Det bästa med långledighet är att kunna ta dagen som den kommer. Eller hur?
Nu ska jag soffmysa med mina raringar innan den yngsta ska natta. 

Vi ses!

Kram  

fredag 22 maj 2015

Känns som höst

 Det finns tusen orsaker till att äta dessa för söta, för färgade och alldeles för onyttiga smågodisar.

Hej!

Fredag och höst! I dag tror jag nästan att årstiderna fått fnatt och bytt plats med varandra. Ute blåser det höstvindar och alla päronblommor virvlar i luften likt de första riktigt stora snöflingorna. Jag funderar på att tända i kaminen och värma lite glögg.......eller mumsa sega råttor. Det är helg på G!
 De här är faktiskt de enda smågodisarna jag köper. Påsen heter "Bilgodis" och det är precis då jag blir sugen, när jag åker flera mil och egentligen börjar bli törstig och hungrig. Ja, jag vet, mycket färgämne och socker, det kan liksom inte hjälpas. Det måste vara sega råttor. Jag kan faktiskt ursäkta mig med att efter fyra stycken känns det som att det räcker.
 Det har inte hänt så mycket i kökssoffan, samma kuddar och samma färgskala. När solen kommer ska jag försöka få in lite rosa i köket, det brukar kännas mer naturligt med pastell när sommaren kommer.

Nu ska jag lukta lite på det söta i skålen, ingen godis före maten!

Trevlig fredag!

Kram

onsdag 20 maj 2015

I rymden, havet, regnskogen och istiden på 1 1/2 dag

Denna lilla filur satt och studerade oss människor när vi gick på led genom hens hem.

Hej!

När vi var i Göteborg var huvudattraktionen inte Liseberg utan Universeum. Barnen fick välja och de valde regnskogen och Istiden. Vi var där för 7 år sedan och det hade hänt en hel del, det var större och mer välplanerat.
 Precis när jag och T stod i "akvarietunneln" stannade denna stora fisk rakt över huvudet och tittade ner på oss. Det var en mäktig känsla att gå i tunneln med tre miljoner vatten över sitt huvud. Jag måste erkänna att jag sneglade var nödutgångarna fanns, inte för att vi skulle ha någon chans "att simma ut" om glaset gick sönder utan mer för känslan "i fall att".
 Det var fuktigt inne i regnskogen och det kändes som att kliva av planet i Thailand när vi passerat luftslussarna. M tyckte först att det var obehagligt fuktigt och varmt där inne och klagade på att det var svårt att andas. När färgglada aror och mjuka apor började flyga och hoppa över våra huvuden glömde hon bort det och fokuserade på att få en apa att sitta på axeln. (Pipistyle.) Själv sneglade jag upp i taket och undrade om jag skulle få något mindre och kladdigare på mina axlar, som tur var klarade vi oss från fläckar på kläderna. Hela 18 000 kubikmeter regnskog finns det i byggnaden, imponerande.
 Tänk att dessa stora djur har funnits i Sverige och tänk att de kunde väga hela 6 ton. Den största som fanns här på Universeum var nästan 4 meter hög och den "pratade" och rörde på sig.
 Ena sidan av byggnaden består av "vattnets väg" och där finns djur och natur. Vi tog linbanan upp till toppen och "följde vattnets väg", från norr till söder (regnskogen). Den andra sidan består av teknik, experiment och andra aktiviteter. Vi passade bland annat på att testa superkrafter och titta in i ISS innan vi tackade för oss.
Veckan har för ovanlighets skull gått väldigt sakta. Jag tror hela tiden att det är fredag, kanske beror det på att de senaste två helgerna har varit uppbokade och väldigt intensiva, kroppen vill vila. Tiden fram till lovet består av aktiviteter, ni vet, dansavslutning, skolresor, trivselkvällar och utflykter med matsäck. I dag har M varit på skolresa och åkt både tåg och buss. Det är en nöjd nyduschad M som har klappat getter, kaniner och får, åkt minitåg, fått glass av fröknarna och suttit bredvid sin "kärlek" på bussen. Allt detta på en dag, inte illa!

Nu väntar en stund i soffan.

Kram på er!




söndag 17 maj 2015

Från Gothia Towers

 Utsikten från Heaven 23 är svindlande och hissturen upp kändes i magen. På ena sidan finns hus ända bort till havet och på andra Liseberg.

Hej!

Ledsen att det varit tyst här i helgen!

Vi har spenderat helgen i Göteborg och vi har bland annat varit och besökt Universeum och Naturhistoriska Museet. Fredagen bjöd på strålande sol och vi passade på att äta den världsberömda räkmackan från restaurangen Heaven 23. Oj, vilka stora mackor och vad mycket räkor, det tog aldrig slut. Det är svårt att visa på bild, de var verkligen gigantiska. Priset kan kanske diskuteras, smakar det så kostar det. Vi fick nog betala en hel del för namnet och utsikten men det var det värt. Jättegott och vackert både inne och ute.
Se ni våra halva mackor? Vilken skillnad!
(Beklagar att bilderna blev matta i färgen, i min iver att föreviga dessa mackor glömde jag bort att ställa in kameran.)
 Det var en skön och intressant dag och vi avslutade med att besöka hotellets Spaavdelning. Vi bubblade utomhus och värmde upp oss i bastun, sedan var det inte svårt att natta barnen, den yngsta somnade till första paret i Let´s Dance och den äldre slocknade precis när sista paret dansat klart.
Kram på er

tisdag 12 maj 2015

Chokladkolasnittar

Det regnar och då blir det tid för kakbakning och kaffe. Den här gången blev det enkla chokladsnittar med ljus choklad i.

Hej! 

I dag har regnet öst ner hela dagen och min kropp tror att det är höst, den blir tung och sömnig. När jag kom hem försökte jag väcka min kropp genom att ta några minuter på bandet. Efter tjugo minuter började det låta konstigt och jag var tvungen att skaka lite på underdelen, efter det kändes det som att själva bandet blev lite snett. Det kändes som att jag sprang diagonalt, efter ett tag hittade jag rytmen men då var jag trött och det luktade mat i hela huset. Det är inte bra att försöka motionera hungrig, eller?
Vi har också haft en mindre kris här hemma. M råkade bita snett med sin lösa tand och hon började blöda, mycket, och med det kom tårarna. Sedan kunde hon inte koncentrera sig på något annat, inte äta, inte leka och inte sova. Storasyster tröstade med kramar och mitt i kramandet råkade T stöta till henne med armbågen och vips ramlade tanden ut. Lyckan var stor och M somnade med tanden under kudden. Nu undrar tandfen hur hon ska kunna nå den.


Vill ni prova mina "regnkakor" finna receptet här.

Så här gjorde jag:

100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2 1/2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
hackad choklad (valfritt)

Sätt ugnen på 175 grader

Dela smöret i mindre bitar. Blanda alla ingredienser, utom den hackade chokladen, i en matberedare. Tillsätt chokladen och arbeta snabbt ihop allt till en slät deg. Dela den i hälften och rulla ut degen till längder. Jag brukar rulla direkt på bakplåtspappret. Platta längderna lite och grädda dem i 15-20 min.
Låt svalna, men inte kallna, innan du skär dem till snittar.
♡Kram♡♡

söndag 10 maj 2015

Oväntat och fint

Söndag och egentligen är det fotoutmaning på gång men jag har inte hunnit ta någon bild på dagens tema men egentligen passar kanske dagens tankar till "In my mind"........

Hej på er!

Det är lätt att det blir för personligt (och tungt) här på bloggen men ibland är det skönt att vara det. Jag har haft en tung period på jobbet, det har hänt mycket och det har varit många känslor. När man har ett yrke som gör att man träffa andra människor och få ta del av deras glädje, sorg, ilska och rädsla är det svårt att inte bli berörd och engagerad.

I fredags var det en sådan dag när känslorna fick styra mer än vanligt. Nästan alla min lektioner blev avbrutna eller försenade. Varje situation är unik och det blev många frågor, jag vet inte hur många gånger jag knackade på hos min chef och till slut stod det (ett personligt meddelande) på hennes dörr var jag kunde hitta henne. Jag är glad att jag fick störa för det är skönt att få stöd och hjälp. Det var många på jobbet som var engagerade (Lag D), tack! Det är inte behagligt att avsluta veckan och gå hem på fredagen och undra om man har gjort tillräckligt, när jag landade innanför dörren var jag helt slut och jag funderade redan då på hur det skulle kännas att komma till jobbet på måndag. Efter en timme ringde det på dörren och jag var säker på att det var min svärföräldrar. Gissa om jag blev förvånad när min chef stod utanför dörren med en blomma. Jag blev både överraskad och väldigt rörd, jag tror att det kom en tår i ögat, jag vet att jag fick blinka några gånger. Däremot vet jag inte om jag tackade henne, jag hoppas det. Jag vet att jag i alla fall inte bjöd in henne och det skäms jag för. Efter besöket och blomman kändes det lite lättare och det blir nog inte så tufft att gå till jobbet i morgon.
Ljuskoppar finns hos Vitrinskåpet.
 Nu är helgen snart slut och mina farföräldrarna har åkt hem, nu sitter jag här i kvällssolen och laddar batterierna. Det är en kort vecka och eleverna har bara fyra veckor kvar, snart är det sommar. 
Kram på er!

fredag 8 maj 2015

Skolresa

Hej på er!
Bildresultat för tom titt experiment södertälje

Bilden är lånad från nätet. Jag tordes inte ta egna bilder på grund av kommunens fotoförbud, det är förbjudet att fotografera i skolan.

Som ni vet var jag till Tom Tits Experiment, vilket ställe, fyra våningar och en park med experiment och kunskap. Det började sådär, regnet öste ner på morgonen och jag vaknade med huvudvärk. Vi hann åka ca sju kilometer innan det första barnet blev åksjuk. Efter det delade vi ut spypåsar till höger och vänster i bussen. Stackare! Många mådde nog illa av all förväntan och att de inte tittade rakt fram på vägen. Efter drygt två timmar var både vi och solen framme. Det var bleka barn som vinglade ut ur bussen men efter lite mellis var det full fart. 

De delades in i grupper och vi vuxna fick vara gruppledare för varsin grupp. Vi fick med oss sex stycken kort med frågor som vi skulle lösa genom att experimentera med bland annat ljuset, vattnet och kroppen, det var superintressant. Vi hade bestämt att om någon råkade gå ifrån gruppen skulle vi träffas i kapprummet som låg längst ner. En av " mina" tjejer hade "lite" problem med att vara still på samma plats och så här i efterhand var det kanske inte det smartaste, Oj, vilken motion jag fick av att springa upp och ner för alla trappor. Eftermiddagen fick de spendera fritt och vi vuxna satt i parken och njöt av glass och sol.

Det blev en varm dag, drygt tjugo grader varmt och det var rödmosiga barn som klev på bussen på eftermiddagen. Vi vuxna trodde att de skulle tvärsomna i bussen men där hade vi fel. Det pratades och skrattades hela vägen hem. Nästan ingen mådde illa....utom jag. Fy vad åksjuk jag blev, jag fick flashbacks från när jag var gravid. Det var bara salta lakritsfiskar (cravings) och den stora magen som fattades. Usch för åksjuka!

Det var jättetrevligt, undantag illamåendet, att tillbringa dagen med T och hennes vänner och de var superduktiga och entusiastiska. Vill ni veta mer kan ni kika in på deras hemsida.

Snart kommer mina svärföräldrar och vi ska börja med middagen.

Jag önskar er en fin fredag!

♡ Kram♡♡

tisdag 5 maj 2015

sol, suddiga bilder och söta saker

I söndags var vi till Plantmarknaden och tittade på våren. 
Tyvärr hade jag inte med mig min kamera, J mobil fick ställa upp. Det blommade i både träd, buskar och krukor. Det var fullt av människor som handlade vackra blommor till sina trädgårdar. 

M klappade kaniner, matade getter och och förfärades över att grisarna var såååå smutsiga. Getterna behöver nog inte mat på hela veckan och ägarna behöver nog inte klippa gräset på en månad. M njöt som vanligt av djuren och det var svårt att få hem henne. 

Vi passade på att fika och det fanns mycket choklad att frossa i.
 Hej!

Jag önskar att jag tittade in till er oftare men dygnets timmar räcker inte till. Just nu har jag konstant dåligt samvete för att jag inte räcker till på jobbet. Möten, temadagar, sjuka barn och schemabrytande aktiviteter gör att jag knappt träffas min klass. Det är bara fem skolveckor kvar och min planering är omöjligt att genomföra. OCH dessutom har jag tagit kompledigt i morgon. Hur tänkte jag? Jo, jag tänker spendera en dag med T. Jag ska följa med på hennes skolresa och vi ska åka till Tom Tits i Södertälje. Det ska bli intressant och roligt att spendera en dag med T och hennes klasskompisar. Det gäller att passa på så länge man får följa med.
Tyvärr var inte jag och J mobil överens. Eller så kanske det var jag som inte förstod hur jag skulle zooma in blommorna.

Nu ska jag packa matsäcken inför morgondagens utflykt. Det ska vara allt möjligt gott i pastasalladen. De som vet har lovat upp till 21 grader varmt i Södertälje i morgon och det låter bra.

Sköt om er!

Kram

lördag 2 maj 2015

Barnsligt gott

Kola, banan, vispad grädde och vaniljkräm = Vårens Sockerchock!
Hej!
Allt med banan förknippar jag med barn, en typisk "barnsmak". Jag tänker på när barnen var riktigt små och de smaskade i sig mosad banan med hela ansiktet och alla bananfläckarna som aldrig gick bort. 

Jag har alltid haft lite svårt för banan, den perfekta bananen är svår att hitta. Jag tycker inte om den gröna sträva eller den söta mjuka, därför blev familjen förvånad att jag bakade en bananpaj. Den blev faktiskt riktigt god, jag vet inte om det berodde på att vi ätit salt mat och kroppen ville ha något sött eller om mina smaklökar har ändrat sig.

Så här gjorde jag:

Botten:

Ugn: 175 grader

15 krossade Digestivekex
100 g smält smör.

Blanda kross och smör. Tryck ut blandningen i en pajform och grädda i ca 15 min. Låt pajskalet svalna på galler. Det går också bra att använda en form med löstagbar kant, använd bakplåtspapper i botten, då går det lättare att flytta pajen till en fat. Låt skalet kallna.

Fyllning.

Vaniljkräm (jag tog 1 påse Marsan)
2 st bananer
ca 2/3 burk Karamelliserad mjölk
Vispad grädde
Riven blockchoklad

Bred ut vaniljkräm över botten. Jag föredrar egengjord men den här gången använde jag Marsankräm.
Skiva bananerna och lägg dem över krämen.
Klicka ut och bred över Karamelliserad mjölk. Jag använde drygt en halv burk. 
Toppa med vispad grädde och "strössla" över riven mjölkchoklad.
Låt stå i kylen i 1 timme före servering. 

Jag brukar göra en variant på pajen med jordgubbar och utan vaniljkräm, vill ni prova den finns recept och bilder här.
Ha,ha! Vår paj blev speciell. M tycker inte om vispad grädde varav en del utan. Jag och T är försiktiga med laktos och har väldigt lite Karamelliserad mjölk under grädden. Stackars J han visste inte hur eller vilken del han skulle ta.
 Har ni också tråkigt väder. Här är det kallt och mulet. J ska springa ett lopp och hoppas att han klarar sig från regnet. Vi "tjejer" ska pyssla en överraskning till vår sprinter.
 Önskar er en fin lördag. Jag höll på att skriva söndag, jag är en dag före. Jag glömmer att det faktiskt bara är lördag.

Kram på er!