söndag 29 januari 2017

En variant av den omtyckta semlan

 Jag bakade muffinssemlor i dag, små "minisar", och jag hade nog kunnat baka normalstora för jag hann knappt njuta av smaken. Det var första gången jag bakade semlor av muffins och det blev faktiskt riktigt gott. Jag hade i mycket kardemumma och mandelmassa. 
 Hej på er!

Hur har ni det? Visst har dagarna blivit längre!

Igår lördag var vi på marknad i Örebro och vi var inte ensamma, det var jättemycket folk. Vi orkade inte "leta" matställe bland alla människor och mannen bestämde att vi skulle åka en bit från centrum och äta men i efterhand hade vi lika gärna kunnat "köa" till en restaurang i stan för vi fick vänta över en timme på vår mat. De hade tappat bort vår beställning, viket är lite konstigt med tanke på att restaurangen inte ens var halvfull, det kändes som att det var fler som arbetade än  ätande gäster. De var dock väldigt ledsna för det och vi fick maten gratis. Den äldsta hade dansat i en timme och hon blev blekare och blekare medan vi väntade på vår mat, tillslut blev jag lite orolig. Hon halvlåg över bordet och höll på att somna, hennes blodsocker är väldigt känsligt.
Redan söndag, veckorna går så fort, bara tre veckor till sportlovet. I dag har det varit en "vanlig" söndag i huset. barnen har haft vänner här, mannen jobbat vid köksbordet och jag har bakat. Nästa vecka blir lite annorlunda, kort dag för eleverna på torsdag och studiedag på fredag. Jag och J var smått förvirrade på eftermiddagen, eller rättare sagt dåligt uppdaterade, att det var kort dag på torsdag och fritids är stängt. Det brukar alltid vara onsdagar, när mina föräldrar hämtar barnen, och helt plötsligt stod vi utan barnomsorg. Tur att mina föräldrar alltid är snälla och ställer upp. Tack mamma och pappa ni är bäst!
Nu är det husmanskost på gång. Köttbullar och potatismos är beställt.

Sköt om er!

Kram

söndag 22 januari 2017

Årets första recept

 Vi åt en asiatisk kycklingrätt i går, den går snabbt att göra och barnen tycker väldigt mycket om den. Kanske beror det på att den innehåller en hel del socker, vilket gör att vi inte lagar rätten så ofta. Det var länge sedan jag skrev något recept här på bloggen och här kommer årets första. Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag har hittat receptet (det var från en blogg). 

Asiatisk kycklinggryta 4 port

800 g kycklingfilé
1 broccoli
1 liten burk bambuskott, kan uteslutas
2 morötter
1 liten purjolök alt. 1/2 stor
1 röd paprika
1-2 klyftor vitlök, finhackas
1 liten flaska oystersås
1 1/2 dl vatten
2 1/2-3 msk ljus muscovadosocker
salt och peppar
250 g saltade cashewnötter
ev. finhackad chili efter tycke

Skör kycklingen i mindre strimlor och bryn köttet i smör och olja. 
Strimla paprika och purjolök, dela broccoli, skiva morötter och finhacka ev chili, låt grönsakerna stekas med köttet.
Blanda oystersås, vatten och muscovadosocker, jag brukar hälla vattnet i  flaskan så kommer allt från oystersåsen med i grytan, och häll blandningen över kycklingen och grönsakerna. Tillsätt bambuskott och låt allt puttra i 8-9 min tills såsen blivit lite tjockare och kycklingen är klar.
Smaka av med salt och peppar.
Strö över cashewnötter eller servera dem bredvid.
Servera med ris .
Som ni ser har det inte blivit någon ny tapet på väggen i tv-rummet, det är så svårt att välja och J vill att jag är 100% säker på mitt val eftersom det blir den tredje tapeten på sju år. Det är väl inte för ofta? eller?

Det är redan eftermiddag, var tog dagen vägen? Jag ska ta tag i tvätten och sedan fundera över middagen. Alltid lika svårt.

Trevlig eftermiddag!
Kram

söndag 15 januari 2017

Söndag igen, den första arbetsveckan efter lovet var lång och seg. Planeringen var klar men det var svårt att koma igång.

Hej!

Helgen har varit lugn och skön, på något vis är det extra mysigt när det blir helg nu när jag jobbar. Det är en skön känsla att komma hem på fredag eftermiddag, tända ljus, laga mat och veta att man har två lediga dagar framför sig. Det enda som är lite trist är väl "Fångarna på fortet", det har vi vuxna i huset tröttnat på för flera år sedan. Vi tycks aldrig bli "av med" programmet, först började den äldsta titta och nu är det den yngsta. Tur att det finns "paddor".
I lördags var huset fullt med barn och jag fick mycket egen tid. Jag tränade och bakade kakor som jag glömde i ugnen. De blev inte direkt sega men helt ok tillsammans med glass.

I dag har barnen åkt längdskidor här på tomten och vi fick tjata länge innan de kom in och åt lunch. Det är positivt att de vill vara ute och att de vill åka skidor. Den yngsta ska ha utedag i morgon och ska åka skidor. Det var ett år sedan hon åkte sist och det var bra att hon övade här hemma. Skidorna var väldigt bakhala men hon klagade inte, hon trodde att det ska vara så halt och att hon måste blir starkare i armarna. J ska valla dem nu på eftermiddagen så att hon kan ta sig runt spåret i morgon utan att kämpa och slita. Det är tur att hon är envis. Vi skickar nog med hjälm och pulka ifall hon ger upp.

I dag är barnen hos kompisar och jag har invigt mina nya träningsredskap, det finna en risk att jag inte orkar röra min armar i morgon. Det var svårt att veta hur många gånger och hur många upprepningar jag skulle köra, jag vill inte bygga muskler utan bli stark och smidig. Det blev många på lagom tufft motstånd. Vi får väl se hur länge jag känner mig peppad, det är så typiskt mig att börja efter nyår och sluta till sportlovet.....

Mannen är ute och springer och jag sitter här hos er med min nya favoritmellis, kvarg med smak av kokos och mosade hallon som vi plockade i somras. Jag vet att kvargen innehåller för mycket socker men kokos och hallon är en himla god kombo. Jag kan äta det alla dagar.
Jag hoppas att ni haft en trevlig helg och att veckan blir fin!

Kram Lena

söndag 8 januari 2017

Lååånfrukost

Vi avslutade helgen med en mysig lång frukost. Jag är ingen frukostmänniska, jag har svårt att äta på mornarna och tycker att det är roligare att fixa fram det goda än att äta. Det uppskattades och vi mumsade bland annat på ostfrallor, pannkakor och yoghurt. I vanliga fall är det havregrynsgröt som gäller för alla i familjen.
I dag är det lovets sista dag och vi har varit lediga i två och en halv vecka. Det har varit skönt och välbehövligt för både knopp och kropp. De sista dagarna före jul var väldigt stressiga och det var svårt att hålla ner axlarna, tillslut gjorde det ont i nacken, ryggen och yrseln kom tillbaka lagom till julavslutningen. I dag är yrseln borta men jag är fortfarande lite trött och känner mig lite rolig inför vårterminen, ska jag orka? Det är ingen ide att gå och oroa sig, nu är det bara att ladda om och ge sig in" i snurren" igen.

 De senaste dagarna har jag, som vanligt när det är lov, rensat ut i förråd och garderober. I år, till min mans lättnad, orkade jag inte möblera om eller tapetsera någon vägg, det får bli på sportlovet. 😉 Jag var faktiskt till en tapetaffär men hittade ingen jag ville ha och sedan kom snön och mina planer på att förnya väggen i vardagsrummet lades åt sidan. Det är bättre att vara ute i vinterluften medan man har energi och tid. Visst är det trevligt att vi fått snö? Det blir ljusare och barnen är ute hel dagarna och när de kommer in är de så där härligt rödblommiga om kinderna. (Vad gör det att hela hallen blir blöt och att tunga vinterkläder ligger i en hög på golvet.)

Nu har det blivit mörkt och jag ska försöka få till några hyllor i min garderob innan jag ska börja med middagen. Vi har verkligen skjutit på mattiderna, det är först lovet som barnen måste väckas på mornarna och då är klockan i bland över tio, det är också första lovet som de fått varit uppe länge på kvällarna. Egentligen borde jag ta bort det sista av julen, vår gran är fortfarande klädd och två adventsstjärnor står kvar i köksförnstrena.

Sköt om er!

Kram