torsdag 7 augusti 2014

En dag i Askersund

Alldeles i början av Vättern (längst upp) ligger Askersund. Det är en liten stad med mycket vatten. Vi har ofta passerat och tänkt att nästa gång stannar vi en stund och nu, efter tio år, blev det äntligen ett stopp.

Vi parkerade i hamnen och bestämde oss för att gå ut till Barnens ö. Det första vi passerade på väg ut till Borgmästareholmen var Askersunds äldsta hus. Alla städer har drabbats av minst en stor brand och det här huset klarade sig. Litet och nätt. På tal om bränder, jag tänker på alla som drabbats av skogsbranden och det är svårt att förstå hur det känns att tvingas lämna sitt hem och inte veta om det finns kvar när man kommer tillbaka. Jag hoppas att alla som kämpar med att släcka den orkar hålla ut.


Det är fint att gå längst strandpromenaden från hamnen ut till Barnens egen ö, nästan lite skärgårdskänslan. Ute på ön finns en liten restaurang, dansbana, stor lekpark, badstrand och massor av sol. Jag gick och njöt av vattnet och glada barn. Den yngsta plockade stenar och låtsades att det var vackra snäckor. Hon har alltid tyckt mycket om stenar och det verkar inte avta. Först satt hon på huk och doppade bakdelen i vattnet och efter uppmaning om att hålla baken över vattnet böjde hon ner överkroppen och doppade ner huvudet i stället. Det verkar vara svårt att plocka stenar utan att blöta ner någon del av kroppen. Det var en nöjd stenplockerska med blöt bak och panna som gick hand i hand med mig över bron tillbaka till fastlandet. Vad gör det om man är blöt om både bakdelen och huvudet när man har fina vita "guldiga" småstenar i mammas fickor.





Vi satt på en glassbåt och tittade på alla somriga turister, åt italiensk glass ur bägare med kattansikten och tittade på alla fina båtar som lade till vid gästhamnen. Vi vuxna uppskattade glassen och barnen bägaren, win-win. Nu när barnen säger att de vill ha en katt plockar jag fram bägarna och fyller dem med glass. Det kommer att gå åt mycket glass här hemma.



Vi hann också med att åka minitåg till hembygdsgårdens "miniskansen". Precis som i många andra städer har gamla byggnader fraktas och bevaras. Här finns både smedja, soldattorp, cykelmuseum (?), hantverksbod och restaurang. M fastnade som vanligt hos alla djuren och J vid smedjan som till hans lycka var i bruk. En smed stod i värmen och utförde hantverket och om vi inte hade haft hungriga barn och ett tåg att passa hade han säkert stått kvar där hela dagen.


Det var en trevlig dag som började med halvmulet och slutade med sol och ett dopp i den lilla poolen hemma på trädäcket. Nja, egentligen slutade dagen med hämtpizza och övertrötta barn.

Ha det fint!

L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar