onsdag 20 maj 2015

I rymden, havet, regnskogen och istiden på 1 1/2 dag

Denna lilla filur satt och studerade oss människor när vi gick på led genom hens hem.

Hej!

När vi var i Göteborg var huvudattraktionen inte Liseberg utan Universeum. Barnen fick välja och de valde regnskogen och Istiden. Vi var där för 7 år sedan och det hade hänt en hel del, det var större och mer välplanerat.
 Precis när jag och T stod i "akvarietunneln" stannade denna stora fisk rakt över huvudet och tittade ner på oss. Det var en mäktig känsla att gå i tunneln med tre miljoner vatten över sitt huvud. Jag måste erkänna att jag sneglade var nödutgångarna fanns, inte för att vi skulle ha någon chans "att simma ut" om glaset gick sönder utan mer för känslan "i fall att".
 Det var fuktigt inne i regnskogen och det kändes som att kliva av planet i Thailand när vi passerat luftslussarna. M tyckte först att det var obehagligt fuktigt och varmt där inne och klagade på att det var svårt att andas. När färgglada aror och mjuka apor började flyga och hoppa över våra huvuden glömde hon bort det och fokuserade på att få en apa att sitta på axeln. (Pipistyle.) Själv sneglade jag upp i taket och undrade om jag skulle få något mindre och kladdigare på mina axlar, som tur var klarade vi oss från fläckar på kläderna. Hela 18 000 kubikmeter regnskog finns det i byggnaden, imponerande.
 Tänk att dessa stora djur har funnits i Sverige och tänk att de kunde väga hela 6 ton. Den största som fanns här på Universeum var nästan 4 meter hög och den "pratade" och rörde på sig.
 Ena sidan av byggnaden består av "vattnets väg" och där finns djur och natur. Vi tog linbanan upp till toppen och "följde vattnets väg", från norr till söder (regnskogen). Den andra sidan består av teknik, experiment och andra aktiviteter. Vi passade bland annat på att testa superkrafter och titta in i ISS innan vi tackade för oss.
Veckan har för ovanlighets skull gått väldigt sakta. Jag tror hela tiden att det är fredag, kanske beror det på att de senaste två helgerna har varit uppbokade och väldigt intensiva, kroppen vill vila. Tiden fram till lovet består av aktiviteter, ni vet, dansavslutning, skolresor, trivselkvällar och utflykter med matsäck. I dag har M varit på skolresa och åkt både tåg och buss. Det är en nöjd nyduschad M som har klappat getter, kaniner och får, åkt minitåg, fått glass av fröknarna och suttit bredvid sin "kärlek" på bussen. Allt detta på en dag, inte illa!

Nu väntar en stund i soffan.

Kram på er!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar