Hej!
Vi har haft födelsedagskalas här hemma för J. Han hade beställt en chokladtårta med vispgrädde, ni vet en sån där mustig chokladkaka som kräver vispgrädde och som man inte kan ta för stor bit av.
Här är receptet.
Chokladkaka: Ugn: 200 g
Form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
1 msk smör till formen
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
3 dl socker
2 msk mjöl
Hacka chokladen i småbitar och lägg den i en bunke. Smält smöret och häll det över chokladhacket. Rör tills chokladen smält, det ska bli en blank smet. Vispa ner äggen, ett i taget, vispa också ner sockret och sikta sist i mjölet. Vispa smeten till den är helt slät. Grädda i smord form i mitten av ugnen i ca 15 min, beroende på hur kladdig du vill ha den. Obs! Kakan måste göras en dag i förväg för att den ska hinna stelna/gå i hop och bli så där mumsigt kladdig!!!
Varning! Smeten är jättesmaskig och barnen delar upp varenda liten droppe, det ska vara rättvist..
Glasyr:
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
25 g smör
1 dl florsocker
Koka upp grädden i en kastrull och dra den från plattan. Bryt ner chokladen i grädden och klicka i smöret. Rör tills det blir en blank smet och häll i florsockret försiktigt. Jag siktar i det för att undvika klumpar. Om det behövs kan du värma lite på kastrullen i gen så att du är säker på att florsockret har löst sig i gräddblandningen. Häll upp glasyren i en skål och rör kraftigt en liten stund. Låt glasyren kallna i kylen innan du breder den över kakan. Låt hela kakan stå i kylen över natten.
Glasyren innan den ställs in i kylen. |
Klar att serveras om mannen får bestämma. |
Mumsigt! Smakar som godis. |
Jag tog receptet på glasyren från Pernilla Whalgrens bok, "Pernillas Praliner".
Kram på er!
Dreglar...den här chokladtårtan verkar vara helt i min smak ;). Yummie! Vi ses i morgon!
SvaraRaderaKram Malin