tisdag 22 april 2014

Påskens kalorier

Hej mina vänner!

Jag måste tipsa er om en supergod kladdkaka med en fudge gjord på dulce de leche/karamelliserad mjölk och havssalt. Den smakar både choklad och kola och är så där kladdig som en kladdkaka ska vara, som ett Kinderägg med tre önskningar i en.

Jag gjorde den nu i påsk och den blev väldigt omtyckt. Havssaltet är ett måste, det gör att kakans smaker lyfts.




Sätt ungen på 175 grader

Kladdkaka:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1/2 tsk flingsalt

Fudge:
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (jag tog en choklad smaksatt med havssalt)
3 msk smör
knappt 1/2 tsk salt
1/2 burk karamelliserad mjölk (färdigkokt kondenserad mjölk, finns i mataffärer)
lite flingsalt

Kladdkaka:
Smält smöret i en kastrull. Rör samman ägg och socker och tillsätt det smälta smöret.
Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta ner blandningen i äggsmeten. Rör till en jämn smet.
Häll sedan ner smeten i en smord form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen, det gör det lättare att få loss kakan när den ska serveras.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 17-20 min, den ska fortfarande vara lite lös och "vaggig" i mitten. Tryck försiktigt ner kanterna när du tagit ut den, då samlas inte glasyren (i en grop) i mitten av kakan.
Låt kakan svalna innan du breder på glasyren.
Fudge:
Koka upp grädden och ställ den åt sidan. Bryt bitar av chokladen och rör ner den i grädden, rör till en jämn smet. Klicka sedan i smöret och strö ner saltet. Rör ner knappt hälften av den karamelliserade mjölken. Blanda väl och bred fudgen över kakan. 
Ta en matsked karamelliserad mjölk och lägg den i en kopp. Rör ut den med lite vatten, blandningen ska får ungefär samma konsistens som flytande honung. Smaka av med lite flingsalt och häll sedan blandningen över glasyren och dra runt lite i den med spetsen av en kniv för att få ett "ripplat" mönster. 
Ställ tillbaka kakan i kylen, glasyren bör få en fastare konsistens innan servering. Låt den stå i minst fyra timmar men den blir absolut godast om den får stå i kylen ett dygn innan servering.
Servera med vispad grädde.
Njuuuuuuuuuuut!
Ps....den karamelliserade mjölken som blir över är supergod till vanlig vaniljglass. Jag brukar spä ut den med lite vatten, då blir den så där rinnig som kolasås ska vara.

1 kommentar:

  1. Oh my, såå gott det låter :). Hoppas att ni alla mår bra nu och att ni kan njuta av det vackra vädret!

    Kram Malin

    SvaraRadera