I helgen åt vi grekisk pytt i panna med kyckling. Det är en ugnsrätt med kyckling, fetaost och grönsaker. Egentligen finns det inga givna ingredienser utan jag använder det som jag själv tycker är gott. Jag hade i rödbetor eftersom jag tycker att det passar väldigt bra till fetaost, sött och salt i en fin kombo. Rätten är enkel att tillaga, men för att bli riktigt smakrik bör den förberedas kvällen innan servering.
Grekisk pytt i panna med kyckling 6-8 port
4-6 kycklingfiléer
1 stor röd paprika i bitar
1 stor lök i klyftor
3 rödbetor i klyftor
1 ask körsbärstomater
potatis i klyftor
1 pkt fetaost, smulas
Marinad:
1-1,5 dl olivolja
1-2 msk soja
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 sambal oelek
salt och peppar
Vitlökssås:
2-3 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
2 klyftor vitlök
0,5-1 tsk lime eller citron
oregano, basilika, persilja
salt och peppar
Skär köttet i ganska stora strimlor. Blanda alla ingredienser till marinaden och låt köttet marineras över natten.
Blanda ihop vitlökssåsen, den bör stå i kylen i tre timmar innan servering (så att smakerna sätter sig).
Skär potatisen i klyftor och skala och klyfta rödbetorna. Lägg klyftorna i en ugnsform, jag använde den djupa plåten som tillhör ugnen. Snåla inte på utrymme, det är mycket gott som ska få plats. Salta och låt det stå i ugnen i ca 15 min. Under tiden delas paprikan i bitar och löken i klyftor. Lägg paprika, lök och kött över potatisen och rödbetorna. Häll också över marinaden som köttet marinerats i och ställ in plåten i ugnen igen. Låt det stå i 30-40 min. Efter halva tiden smulas fetaosten över allt det goda och glöm inte att lägga i körsbärstomaterna, de ska bli så där härligt varma och lätt skrynkliga.
Servera med vitlökssås, jag gjorde också en tzatziki till barnen.
Rykande varm, direkt från ugnen |
Grekisk mat är gott. Det ser supergott ut. Fina kläder du köpt i förra inlägget. Ha en fin kväll Kram Pernilla
SvaraRadera