måndag 22 september 2014

Grekisk pytt

I helgen åt vi grekisk pytt i panna med kyckling. Det är en ugnsrätt med kyckling, fetaost och grönsaker. Egentligen finns det inga givna ingredienser utan jag använder det som jag själv tycker är gott. Jag hade i rödbetor eftersom jag tycker att det passar väldigt bra till fetaost, sött och salt i en fin kombo. Rätten är enkel att tillaga, men för att bli riktigt smakrik bör den förberedas kvällen innan servering.
Grekisk pytt i panna med kyckling 6-8 port

4-6 kycklingfiléer
1 stor röd paprika i bitar
1 stor lök i klyftor
3 rödbetor i klyftor
1 ask körsbärstomater
potatis i klyftor
1 pkt fetaost, smulas

Marinad:
1-1,5 dl olivolja
1-2 msk soja
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 sambal oelek
salt och peppar

Vitlökssås:
2-3 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
2 klyftor vitlök
0,5-1 tsk lime eller citron
oregano, basilika, persilja
salt och peppar

Skär köttet i ganska stora strimlor. Blanda alla ingredienser till marinaden och låt köttet marineras över natten.

Blanda ihop vitlökssåsen, den bör stå i kylen i tre timmar innan servering (så att smakerna sätter sig).

Skär potatisen i klyftor och skala och klyfta rödbetorna. Lägg klyftorna i en ugnsform, jag använde den djupa plåten som tillhör ugnen. Snåla inte på utrymme, det är mycket gott som ska få plats. Salta och låt det stå i ugnen i ca 15 min. Under tiden delas paprikan i bitar och löken i klyftor. Lägg paprika, lök och kött över potatisen och rödbetorna. Häll också över marinaden som köttet marinerats i och ställ in plåten i ugnen igen. Låt det stå i 30-40 min. Efter halva tiden smulas fetaosten över allt det goda och glöm inte att lägga i körsbärstomaterna, de ska bli så där härligt varma och lätt skrynkliga. 

Servera med vitlökssås, jag gjorde också en tzatziki till barnen.
Rykande varm, direkt från ugnen

Det är en bra rätt när man är många och när den står i ugnen har man tid med sina gäster, praktiskt, enkelt och gott.

♡♡Kram Lena♡♡

1 kommentar:

  1. Grekisk mat är gott. Det ser supergott ut. Fina kläder du köpt i förra inlägget. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera