måndag 3 november 2014

Söt kolapaj med lingongrädde.

 Vi åt pulled beef en kväll och till kaffet en kolapaj med lingongrädde. Lingon och kola är en fin kombo. De syrliga bären passar utmärkt till det söta sega. Botten är gjord på havregryn och blir så där lagom krispig.

Hej på er!

Ny vecka, ny måndag och vardagen rullar på. Förhoppningsvis har vi alla laddat batterierna så att det räcker till jullovet. Tiden mellan höstlovet och jullovet brukar gå fort, december brukar vara fullbokad både privat och på jobbet.

Har ni också återgått till jobbet eller har ni jobbat hela höstlovet?

Lovet blev inte riktigt som jag planerat, den startade med sjuka barn och regn. Stykhögen finns fortfarande kvar, gräsmattan är inte krattad och allrummet på övervåningen är inte färdigt men vad gör det, vi har haft ledigt och umgåtts.

Kolapaj med lingongrädde

Pajskal:
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl

200 grader

Kola:
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljus muscovadosocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
25 g smör

flingsalt

Skalet: Smält smöret. Blanda socker, havregryn och mjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg och tryck ut den i en smord form med löstagbar kant. Degens kant bör gå upp 3-4 cm i formen. Ställ formen i kylen i 30 min. Grädda mitt i ugnen i 10 min. Låt skalet svalna.

Fyllning: Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en vid kastrull. Rör regelbundet och låt koka ca 20-30 min. Om du är osäker på om kolan är färdig kan du göra kulprovet. Det ska gå att forma en lös kula. Kolan för inte koka för länge, då blir fyllningen hård. Ta kastrullen från värmen och rör i vaniljsocker och smör. Låt kolasmeten svalna innan du häller den över pajskalet. Strö över flingsalt. Ställ den i kylen i minst två timmar.

Servera med lingongrädde. Rör ihop rårörda lingon med vispad grädde.
Vi ses!

Kram Lena

1 kommentar:

  1. Men åh så gott!

    Tack så mycket. Känns underbart med hus, skall bli super kul och inreda det :)

    SvaraRadera