onsdag 26 februari 2014

Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge

Under sportlovet bakade jag och den lilla kladdkaka. Denna gång toppades kakan med en fudge med smak av kanel och kardemumma. Kakan smakar lite jul och egentligen skulle jag ha bakat den under julhelgen men kom av mig. Den här kladdkakan är verkligen något för alla oss som tycker om kanel och kardemumma. 


Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge

Sätt ugnen på 175 grader.

Kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
100 g smör

Kanel- och kardemummafudge

1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk honung
2 st kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
200 g mjölkchoklad

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål och sikta ner det i äggsmeten och "vänd runt". Vänd försiktigt ner smöret tills det blir en jämn smet.

Häll smeten i en smord och ev. bröad form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 18 minuter. Låt kakan svalna.

Stöt kanelstängerna och kardemummakärnorna lätt i en mortel. Koka upp kryddorna tillsammans med honung och mjölk. Dra bort kastrullen från plattan och låt gräddblandningen dra i 10 minuter. Hacka mjölkchokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden igen och sila den över chokladhacket. Rör ordentligt tills smeten blivit slät och blank. Bred sedan ut fudgen över kladdkakan och låt kakan svalna i kylen. Kakan görs med fördel kvällen innan servering.

Servera med vispad grädde.

Njuuuuuuuuuut!

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar