lördag 17 maj 2014

Årets första rabarberpaj



Visst är det någor speciellt med årets första rabarberpaj. När jag bodde hemma gjorde mamma alltid rabarberkräm som serverades med iskall mjölk. Jag har provat att göra kräm på rabarber men har gett upp - det smakar aldrig som min mammas. Däremot gör jag pajer med alla möjliga kombinationer. I dag blev det en enkel traditionell rabarberpaj med "knäckigt" täcke, en annan favorit är med ägg och mandelmassa.


"Knäckig" rabarber- och jordgubbspaj (denna gång utan gubbar)      225 grader

Fylling:

500 g rabarber
1/2 liter jordgubbar
1/2 - 1 dl strösocker
1 tsk potatismjöl


Deg:

3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 - 100 g smör
2 msk sirap (jag hade bara Cane Syrup hemma varav den mörka färgen)

Ansa och skär rabarberna i små bitar, (dela gubbarna). Lägg dem i en pajform/portionsformar. Blanda mjöl och potatismjöl och strö blandningen över rabarberna.

Lägg mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare. Skär smöret i mindre bitar och mixa det tillsammans med mjölblandningen. Ringla under tiden ner sirapen och kör till en smulig massa. Fördela smuldegen över grönsakerna/bären.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, pajen ska få färg och bli "knäckig".

Servera den ljummen med Valios vaniljsås.

Smakar sommar!

Tips! Baka gärna efter originalreceptet - jordgubbar och rabarber de "gifter sig med varandra"! :-) 


Kannan som jag serverade vaniljsås i är från Greengate och heter Amy pale blue.

Beklagar skärpan.

Trevlig lördag!

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar