söndag 22 december 2013

Börjar bli klar

Nu på eftermiddagen har jag gjord årets julgodis. En chokladfudge kokt på spisen och en fudge mikrad i mikron. Båda är väldigt goda men på olika vis. Den kokta är seg och knäckig i smaken av sirap och den mikrade blir krämig av kondenserad mjölk.


Fatet är från Vitrinskåpet och formarna från Lagerhaus.


Chokladfudge

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g hackad mörk choklad

Koka grädde, sirap och socker på svag värme. Kolan ska bli 120 grader, om du saknar termometer går det lika bra med kulprovet. Blanda ner smör och glykos och låt småkoka i 1 minut. Häll i chokladen och blanda väl, smeten ska vara glansig. Häll fudgen i en bakplåtsklädd form ca 20*30 cm (eller om du är snabb, i aluminiumformar). Låt svalna i rumstemperatur och skär i rutor. Förvara fudgen i kylen.

Jag börjar bli klar. Granen är klädd, skinkan är klar, huset är dammat, paketen inslagna, godiset i kylen, nu är det bara köttbullarna kvar och det får bli i morgon.

Lite bilder på vår plastgran. (Jag hade gärna haft en riktig.)


Den lillas "måste" i granen.




Nu ska jag njuta av kvällen!

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar