söndag 15 december 2013

Saffransbiscotti utan mandel

Hej!

Redan tredje advent och i dag, en veckan för tidigt, satte vi upp vår gran. Jag är allergisk mot gran så här är det plastgran. Det blev bara belysning, till nästa helg ska jag och barnen dekorera den.

Vi hade planerat att få mycket gjort i dag. Mamma och pappa skulle mysa med barnen hela dagen och vi skulle slå in klappar. Efter två timmar ringde morfar och sa att den lilla låg i soffan med feber. Vi hade oinslagna klappar över hela köksgolvet och bordet. Det blev stressigt. 

När J kom hem med barnen var det en slö liten plutta som hängde över hans axel och grät över magont. Den lilla får ofta ont i magen (körtlarna) när hon får feber. (Jag hoppas att det inte är kräket som kommer på besök.)

Från sjukdomar till bakverk. Jag har bakat saffransbiscotti utan mandel, de har mycket saffranssmak och passar till både glögg och kaffe.







Här är receptet:

100 g smör
2 pkt saffran
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5-6 dl vetemjöl

Krossa saffran tillsammans med en tesked socker. Smält smöret i en kastrull och rör i saffran och socker. Låt det svalna något. Rör ner äggen, ett i taget, i det smälta smöret och vispa ordentligt. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl i en bunke och sikta ner det i smörblandningen. Arbeta samman till en smidig, glansig deg. Den skall vara lite kladdig. Låt degen svalna lite innan utbakning.

Dela degen i tre bitar och rulla till längder. Platta ut dem med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader, i cirka 15-20 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Vänd dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall. Förvara i burk med tätslutande lock.
Snabbt enkelt och gott. 

Vi ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar